Mpanzu Bamenga voelt zich gediscrimineerd op Eindhoven Airport en dient klacht in

EINDHOVEN - Mpanzu Bamenga, voormalig gemeenteraadsraadslid in Eindhoven, heeft maandag een klacht ingediend tegen de Koninklijke Marechaussee. Aanleiding is de persoonscontrole op Eindhoven Airport eind april. Bamenga zegt daarbij zonder duidelijke aanleiding uit de rij te zijn gehaald.

Bamenga is tegenwoordig beleidsmedewerker diversiteit aan de Universiteit Leiden. Hij vloog op 30 april vanuit Italië naar Eindhoven Airport. Bij aankomst op het vliegveld, werd hij uit de rij gehaald.

De tekst gaat door onder de video.


Het viel hem op dat er alleen mensen met een donkere huidskleur geselecteerd en, in het bijzijn van de andere passagiers, gecontroleerd werden. De overige reizigers mochten doorlopen.

LEES OOK: Mpanzu werd er al meerdere keren 'uitgepikt' door de marechaussee... waarom?

Bamenga vindt dat hij etnisch is geprofileerd, dus gediscrimineerd door de medewerkers van de marechaussee. Hij is anders behandeld dan witte passagiers vanwege zijn huidskleur. Hij voelt zich onrechtvaardig behandeld en vernederd. Om etnisch profileren door de marechaussee aan de kaak te stellen, heeft Bamenga besloten om een officiële klacht in te dienen.

Reactie marechaussee
Alfred Ellwanger, woordvoerder van de marechaussee zegt dat de klacht is ontvangen en wordt onderzocht. "Als mensen zich onheus bejegend voelen dan vinden we dat vervelend. We staan daar voor de veiligheid van Nederland." 

Volgens Ellwanger wordt er niet specifiek gecontroleerd op etniciteit: "Er zijn een heleboel indicatoren op basis waarvan we mensen uit selecteren. Etniciteit is er een van, maar ook hoe iemand zich gedraagt of kleding." 

Deel dit artikel: