Ney mar! Deze econoom van Tilburg University voorspelt de wereldkampioen voetbal

TILBURG - Als je nog net voor de start mee wilt doen aan een WK-poule en, zoals velen, geen flauw benul hebt welk land ditmaal aan de haal gaat met de wereldtitel, dan heeft Martin van Tuijl wellicht een goede tip. De econoom aan Tilburg University voorspelt dat Brazilië in de finale afrekent met Duitsland.

Van Tuijl heeft iets met voetbalstatistieken en baseerde zijn voorspelling op ‘bookmaker odds’. Zijn model houdt bijvoorbeeld rekening met, zoals hij het omschrijft, de vloek van de titelhouder, de vloek van de Confederationcupwinnaar en het thuislandvoordeel.

De econoom heeft verder bijvoorbeeld berekend dat België in de kwartfinales sneuvelt tegen de latere wereldkampioen. Het brons gaat naar Frankrijk, dat Spanje verslaat. Of Van Tuijls model wat dat betreft rekening houdt met ontslagen bondscoaches, is echter nog maar de vraag.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Tilburg verslaat Goldman
De Tilburgse voorspelling was in 2014 beter dan die van Goldman Sachs. Dit jaar is de voorspelling gelijk. Maar, voegt Van Tuijl daar aan toe: “Onze voorspelling is vele malen kosteneffectiever. Wij doen het veel simpeler.”

De complete voorspelling:

Laatste 16
Uruguay verslaat Portugal
Frankrijk verslaat Kroatië
Spanje verslaat Rusland
Argentinië verslaat Denemarken
Brazilië verslaat Mexico
België verslaat Polen
Duitsland verslaat Zwitserland
Engeland verslaat Colombia

Laatste 8
Frankrijk verslaat Uruquay
Brazilië verslaat België
Spanje verslaat Argentinië
Duitsland verslaat Engeland

Laatste 4
Brazilië wint van Frankrijk
Duitsland wint van Spanje

3e-4e
Frankrijk verslaat Spanje

Finale
Brazilië wint van Duitsland

Deel dit artikel: