De konijnenopvang zit overvol met gedumpte konijnen: ‘En dan moet de zomervakantie nog beginnen’

MOERGESTEL - Konijnenopvang De Konijnenherberg in Moergestel heeft het moeilijk. Er is ruimte voor veertig konijntjes, maar op dit moment worden er al 75 beestjes gehuisvest. En dan is de zomervakantie, de periode waarin veel huisdieren gedumpt worden, nog niet eens begonnen. “Het is dweilen met de kraan open, we moeten de verkoop van konijnen stoppen.”

Er is zelfs een wachtlijst voor de opvang in Moergestel. Zestig konijnen wachten nu op een plekje. Lonneke Dirkx vangt zo veel mogelijk konijnen op, maar heeft er slapeloze nachten van. 

Gedumpt op straat
“Ik heb werkelijk waar geen idee waar ik de konijnen die nog binnen gaan komen de komende weken kwijt kan", vertelt Lonneke in het programma Wakker! op Omroep Brabant radio. 

“Elke dag komen mensen gedumpte beestjes brengen. Ze hebben ze dan gevonden midden op straat of in de bosjes. Maar er zijn ook mensen die een konijn hebben aangeschaft en niet goed weten hoe ze het beest moeten verzorgen of wat bij zo’n huisdier komt kijken. Dan gaat het niet goed, vinden ze het een rotbeest en willen ze er weer vanaf. Die mensen staan op de wachtlijst om hun konijn te mogen brengen.”

Geen pension
Over een paar weken begint de vakantie, dan zal de opvang van Lonneke bijna uit haar voegen barsten, voorspelt de konijnenverzorgster. “Ik houd mijn hart vast. Het probleem is veel groter dan voorgaande jaren.” 

“Normaal heb ik ook een konijnenpension in de vakantieperiode. Maar ik heb besloten om dit jaar minder hokken voor het pension vrij te houden, want in die lege hokken kan ik dan nog enkele gedumpte konijnen in kwijt. Maar ja, dat betekent ook minder inkomsten. En op den duur ook minder geld om gedumpte konijnen op te vangen.”

'Stop de verkoop'
Lonneke ziet nog maar één oplossing om van het konijnenoverschot af te komen. “Stop de verkoop van konijnen in dierenwinkels. Mensen krijgen daar verkeerde voorlichting, weten niet waar ze aan beginnen. Dan worden een mannetje en een vrouwtje bij elkaar gezet en heb je een paar weken later ineens tien konijnen. Mensen die niet voor die beestjes kunnen zorgen moeten die dieren niet kunnen kopen.”

Wat Lonneke nu zou helpen? “We zitten heel verlegen om adoptie. Mensen die wellicht al nadachten over het kopen van een konijn: heel graag nu! Haal ze bij mij uit de opvang, dan weet je ook dat je de goede informatie krijgt.”