‘Bepaalde ongedwongenheid’ is X-factor van tennistoernooi in Rosmalen

ROSMALEN - Veel tennissers komen een jaar later terug als ze eenmaal actief zijn geweest op het tennistoernooi van Rosmalen, dat tegenwoordig Libéma Open heet. En niet alleen de spelers keren terug, ook de supporters weten de weg naar het toernooi te vinden. Wat is eigenlijk de aantrekkingskracht van het grootste tennistoernooi van Nederland?

Het toernooi in Rosmalen is al jaren een voorbereidingstoernooi op Wimbledon. Kiki Bertens gebruikt de wedstrijden in aanloop naar de Grand Slam. Ze is blij dat ze dat in eigen land kan doen. “Dit is voor dames het enige toernooi dat wij in Nederland kunnen spelen. Voor mij is het fijn om thuis te slapen, hier te spelen en een goede voorbereiding te hebben op Wimbledon.”

Toernooidirecteur Marcel Hunze heeft deze week ook mensen vanuit de organisatie van Wimbledon te gast. “Een man was hier voor het eerst en hij was ‘impressed’, zo zei hij. Hij vond het een hele mooie sfeer, gezellig en leuk opgezet.”

X-factor
Er zijn veel supporters die al jaren naar Rosmalen trekken voor het tennistoernooi. Daarbij zijn ze vooral positief over de gezelligheid. “De ambiance is leuk. Toptennis in Nederland en alles er omheen”, zegt een fan langs de baan. En dat je dicht bij het veld zit is ook een pluspunt.

Voormalig proftennisser Sjeng Schalken wijst op de trainingsvelden, achter op het Autotronterrein, naar de tennissers. “De spelers zijn aan het inspelen en de mensen kunnen heel dichtbij komen. Bij andere toernooien is dit afgeschermd. Er is een bepaalde ongedwongenheid. En je ziet dat daar veel mensen op afkomen. Elk jaar weer.”

Hunze weet dat bezoekers het waarderen dat ze dicht bij de sporters kunnen komen. “Dat is één van de X-factors van het toernooi.” Deel dit artikel: