Beveiligers voor de deur tijdens de zomervakantie, in Breda weten ze hoe je je buurt moet beveiligen

28 juli 2017 om 07:25
In de Bredase wijk Ruitersbos rijden bewakers rond als buurtpreventie
In de Bredase wijk Ruitersbos rijden bewakers rond als buurtpreventie
In de zomer is het altijd extra opletten tegen inbrekers. Dieven komen maar wat graag binnen als jij ligt te bakken aan de Spaanse costa.In de Bredase wijk Ruitersbos beschermen ze hun buurt tijdens de zomervakantie op een geheel eigen manier, met speciaal ingehuurde beveiligers die in de wijk surveilleren.
Profielfoto van Daisy Schalkens
Geschreven door

In Ruitersbos zijn de mensen van de Eerste Bredase Nachtveiligheidsdienst (EBN) degenen die zorgen dat er minder wordt ingebroken. Tijdens de vakantie staat er een busje met cameratoezicht in de wijk geparkeerd.

Het idee voor deze vorm van bewaking kwam drie jaar geleden van buurtbewoners Marielle de Bakker en Guus Beljaars. "We hebben hier een aantal inbraken gehad. Zeven autodiefstallen, negen woninginbraken en dat vonden we genoeg reden om iets te ondernemen met de buurt", vertelt Beljaars. En de aanpak helpt want dit jaar is er nog niet ingebroken in de wijk.

Verdachte situaties
Iedere avond rijden de beveiligers van EBN rondjes door de wijk om te kijken of ze verdachte situaties zien. Raymond Hack is een van hen. "Het is altijd een verrassing wat ik aantref maar over het algemeen valt het mee", vertelt hij. "Ik let op verdachte auto's en personen, op inklimmingsgevaar bij woningen en dat soort dingen."  

Na een paar straten ziet Raymond een gevaarlijke situatie. Een kliko staat tegen de poort. "Dit is gevaarlijk want het is een trappetje voor inbrekers. Die klimmen zo over de poort." Dit soort dingen rapporteren de beveiligers en die rapporten gaan naar de bewoners. Op deze manier maken de beveiligers de bewoners bewust van onveilige situaties die ze zelf kunnen creëren. 

En de aanpak zoals in Ruitersbos wint populariteit. Vanuit meer wijken in Breda is bij EBN de vraag gekomen voor eigen bewakers in de buurt.

Wachten op privacy instellingen...