Video

Kijk eens onder de motorkap voordat je op vakantie gaat en neem je reservesleutel mee

30 juni 2018 om 17:08
nl
Geen grotere domper op de vakantiepret dan autopech. De honderden automobilisten die zaterdag op de gratis autocheck van de ANWB afkwamen, deden dat vooral om de grootste risico's uit te sluiten. "We gaan over een paar weken naar de Dordogne en dan is het toch fijn om te weten dat je auto in orde is."
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

De wegenwachters van de ANWB werken heel systematisch een controlelijstje af. Doet de claxon het? Is de olie op peil? Werkt de verlichting? "Kijk eens onder de motorkap en controleer daar alle vloeistoffen van de auto", vat Maarten Tiemenssen van de wegenwacht zijn belangrijkste tip samen. "Motorolie, remvloeistof, ruitensproeivloestof: houd het in de gaten, ook tijdens de reis." 

 

 

 

Hij trof tijdens de controle in Eindhoven een auto waarvan de ruitensproeier het niet meer deed. "Dat lijkt misschien onbelangrijk, maar als je tijdens de lange ritten in Frankrijk niet regelmatig je ruiten kunt schoonsproeien is dat toch heel vervelend." Hij kreeg de ruitensproeier met een kleine ingreep weer aan de praat, tot groot geluk van de bestuurders die er diezelfde avond nog mee weg wilde.

Controle van Tolwegbadge 
Jan Vos uit Son is er met zijn bedrijfsbus. "Jazeker gaan we hiermee op vakantie. Frankrijk, Italië, we weten het nog niet zeker, maar het wordt in ieder geval een zuidelijk land." De controle verloopt positief. "Maar ik kom hier vooral omdat ik mijn tolwegbadge wil laten controleren."

Die mogelijkheid is nu voor het eerst. onderdeel van de vakantiecheck.  Het Franse bedrijf dat de badges levert heeft er speciaal een medewerker voor naar Nederland gestuurd. Die kijkt of het apparaatje het nog doet en ook of de batterijen nog voldoende capaciteit hebben. "Eenmaal onderweg kun je er weinig meer aan doen", zegt Jan Vos. "En het is heel vervelend als je bij een tolwegpoortje een lange rij wachtenden achter je krijgt omdat je badge niet meer werkt."

Lange rit naar Marokko
Meneer Taouil is vanuit Tilburg naar Eindhoven gekomen om zijn busje te laten controleren. "We gaan over een paar weken naar Frankrijk en Marokko op vakantie. Dat is een reis van 2300 kilometer dus dan wil je graag weten dat het goed is."  Dat is niet helemaal het geval. Een achterband heeft onvoldoende spanning. "Ik heb het advies gekregen om hem te laten vervangen."

Los van het controlelijstje heeft Maarten Tiemenssen nog een waardevolle tip:  zorg altijd dat je een reservesleutel bij je hebt. Hij herinnert zich hoe hij vorige zomer een familie uit de brand moest helpen. "Ze hadden alles ingepakt, klaar voor vertrek en ontdekten pas toen ze de bagageklep dichtgooiden dat de sleutels daarin lagen. We hebben toen op afstand aanwijzingen kunnen geven, zodat ze de sleutels weer uit de kofferbak hebben gevist. Maar dat soort dingen wil je eigenlijk voorkomen."

De ANWB-karavaan is zaterdag 7 juli met een vakantiecheck in Hazeldonk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.