Het leven van een boswachter rond de natuurbranden: 'Mijn mobiel continu bij de hand'

1 juli 2018 om 14:24
nl
Door de extreme droogte zijn er bovengemiddeld veel bosbranden. Floris Hoefakker is boswachter voor de regio Breda en daar is het tot nu toe rustig. Maar hij kan zich voorstellen dat collega’s in onder meer Alphen en Bergen op Zoom zware dagen hebben. We stelden Floris vier vragen over de situatie.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Wat doet een bosbrand met jou als boswachter?
“Een bosbrand is altijd verschrikkelijk. Maar tegelijkertijd is het iets dat bij de natuur hoort. Het is van alle tijden, maar je ziet dat de natuur krachtig is en zich altijd weer herstelt. Al kan dat soms een aantal jaren duren."

Wat is de rol van een boswachter bij een brand?
“Allereerst houden we zelf berichten en meldingen goed in de gaten. En we zorgen dat we goed bereikbaar zijn. Ik heb mijn mobiel continu bij de hand. Omdat we de gebieden op ons duimpje kennen, kunnen we helpen bij het uitstippelen van snelle routes, het wijzen van weg en bijvoorbeeld het aanwijzen van waterbronnen."

De droogte houdt aan, wat gaat dit betekenen voor de bossen en bosbranden?
“Dat niet alleen de brandweer en wij als boswachters scherp en alert moeten zijn en blijven. Maar iedereen. Laten we niet vergeten dat de brandweer ook op dit soort situaties goed is voorbereid." 

Wat moeten we juist wel en niet doen als we de bossen ingaan?
“Dat ligt nogal voor de hand: niet roken of een vuurtje stoken. Maar let ook op met bijvoorbeeld stukken glas die op de grond liggen. Niet oppakken en gewoon laten liggen. Hou je een stuk glas in de zon, dan kan dat brand veroorzaken. En verder is het vooral een kwestie van je gezond verstand gebruiken." 

Voor de brandweer is het ook alle hens aan dek tijdens deze droge periode: "We sturen op elke melding nu standaard vier voertuigen af zodat we zo snel mogelijk kunnen blussen", aldus Vincent Baartmans van de brandweer Midden- en West-Brabant. Tegelijkertijd vraagt de brandweer mensen om op te letten in de natuur: "Zodra je een brandje ziet meteen 112 bellen en natuurlijk geen vuur in de natuur".

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.