Video

Celstraf dreigt voor hoogzwangere huilende verdachte: 'Alsjeblieft, geef me nog een kans'

3 juli 2018 om 15:43
nl
Hoogzwanger zit Halima dinsdag in het verdachtenbankje in de rechtbank van Breda. Volgens haar advocaat kan het 'elk moment gebeuren'. Of de rechtbank daar rekening mee kan houden. Zondag wordt Halima ingeleid en krijgt ze haar vierde kind. Maar eerst ligt er nog een zaak op tafel. En die zaak liegt er niet om. Ze wordt beschuldigd van vrijheidsberoving, poging tot afpersing, bedreiging en mishandeling.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Volgens de officier van justitie bevond Halima's slachtoffer zich in een 'horrorfilm' en is de mishandeling 'niet te bevatten'. Haar advocaat probeert het te temperen. "Dit was een crime passionel. Dit soort verhalen zijn schering en inslag. Van Shakespeare tot aan de bijbel."

LEES OOK: 'Vrouw smeerde sambal op vagina van minnares van haar man, eis 16 maanden'

'Ze was alles voor mij'
Op 1 december 2017 was het gewoon couscousdag, vertelt Halima dinsdagochtend in de rechtbank. Ze had haar beste vriendin gevraagd om tomaten te komen brengen. Haar vriendin kwam elke dag langs. "Ze was alles voor mij", vertelt ze snikkend. "Meer dan mijn zus. Ik vertelde alles aan haar." Halima is geboren in Marokko, haar vriendin in Afghanistan.

En dus 'schrok' ze toen ze erachter kwam dat haar beste vriendin vreemd was gegaan met haar man en dat er sprake was van een affaire, die al vijf jaar duurde. Ze had berichten gezien op de telefoon. Die had ze klaargelegd om met haar vriendin te bespreken. Op aanraden van haar moeder, vertelt Halima later aan de telefoon. "Ik wilde dat ze ons gezin met rust liet."

Sambal in vagina
Maar volgens justitie had Halima ook andere dingen klaargelegd. Onder meer een schaar en een tondeuse. "Ze heeft op een bijzonder intense en vernederende manier wraak genomen", zegt de officier van justitie. "In de Nederlandse maatschappij is dit gewoon absurd."

Volgens justitie lokte Halima haar vriendin die dag naar haar huis. Het slachtoffer werd vastgebonden, geslagen, kaalgeschoren en bedreigd met een mes. Halima deed dit met hulp van haar buurvrouw, zegt justitie. De buurvrouw is eerder tot zes maanden cel veroordeeld. Halima zou sambal in de vagina van haar beste vriendin hebben gesmeerd. 

 

 

'Ik was mezelf niet'
Waarom Halima en haar buurmeisje naar de sambal grepen, wordt niet duidelijk. Halima ontkent dat ze haar vriendin wilde lokken. "Ik wilde het bespreken en toen schopte ze me in de buik. We hebben gevochten. Ik was mezelf niet, ik was in een andere wereld." Ook ontkent Halima dat ze haar vriendin had bedreigd met een mes.

De rechter wijst Halima op een telefoonbericht van haar buurvrouw: "Ik ben morgenochtend vroeg bij mijn buurvrouw. Ze heeft die slet hiernaar toe gelokt. Ze gaat morgen zien wie Marokkanen zijn." Maar Halina blijft ontkennen dat ze haar vriendin wilde lokken. Haar advocaat, Yehudi Moszkowicz, benadrukt dat het hier om de interpretatie van de buurvrouw gaat. 

'Breekbaar persoon'
Volgens Moszkowicz was Halima op de bewuste dag een 'breekbaar persoon'. "Ze had net gehoord dat ze zwanger was en kwam erachter dat haar beste vriendin vreemdging met haar man. "Het ontbrak haar aan de capaciteit om daarmee om te gaan." Halima smeekt. "Ik heb er spijt van, geef me alsjeblieft nog een kans." Haar advocaat: "Het zou hartverscheurend zijn haar in de cel te zetten."

De officier van justitie is onverbiddelijk. De eis is zestien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, een proeftijd van drie jaar, een contact- en straatverbod, therapie, meldplicht en schadevergoeding. Ze omschrijft hoe het slachtoffer in angst leeft en niet meer over straat durft. Overdreven, vindt Halima. "Walgelijk hoe ze de schuld eigenlijk op het slachtoffer schuift", zegt de officier. "Voor een verhouding zijn twee personen nodig."

'Vergeven maar niet vergeten'
De man van Halima zit dinsdagochtend in de rechtbank. Ze heeft besloten hem een tweede kans te geven. "Op aanraden van mijn moeder", vertelt ze later aan de telefoon. "Eerst wilde ik scheiden, maar ik was ongepland zwanger en mijn kinderen zijn nog klein." 

Halima is inmiddels zeventien jaar getrouwd. "Ik heb hem wel vergeven, maar ik ben het niet vergeten."

 

  

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.