Los Angeles, Parijs, Londen en... Den Bosch: 'Aan de slag met bijen in de stad'

5 juli 2018 om 11:06
nl
Bijen verwacht je misschien eerder op het platteland dan in de stad. Maar tegenwoordig is juist de stad de perfecte leefomgeving voor de bij. Door de enorme afname aan bijen besloot Gerdie Schoofs de beestjes een plek te geven in haar tuin.
Profielfoto van Stan Hamacher
Geschreven door

Aangestoken door verhalen uit het buitenland zette Gerdie twee kasten op een braakliggend terrein. Voorheen stond daar een discotheek, maar nu klinkt er enkel het gezoem van honderden bijen. "Het gaat slecht met de bijenstad wereldwijd. Bijen verliezen hun habitat", vertelt Schoofs.

Bestuiving
Bijen zorgen niet alleen voor honing, ze zorgen ook voor de bestuiving van gewassen. Als de bijensterfte toeneemt, komt dat in het gedrang. Gerdie: "Als je die schakel er tussenuit haalt, dan hebben wij een probleem." 

Helemaal zonder risico is het houden van bijen overigens niet. Schoofs heeft de plekken op haar benen om dat te bewijzen. Daarom gaat ze in het najaar een opleiding tot imker volgen. "Het blijven natuurlijk dieren. Je moet niet zomaar de kast openmaken, want dan heb je een probleem", aldus Schoofs.

Planten en bloemen
Mensen die willen helpen met het voortbestaan van bijen hoeven van Gerdie overigens niet zelf ook kasten in hun tuin te plaatsen. Gerdie: "Dat zou me te ver gaan. Mensen kunnen al heel erg helpen door bijvriendelijke bloemen en planten in tuin of op het balkon te planten."

Inmiddels staan er ook al op andere plekken in Den Bosch kasten met bijen. Zoals op het dak van de Verkadefabriek en bij de Kloostertuin.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.