Video

Brabantse voedselbanken smeken om vrijwilligers: 'Vooral in vakantietijd flinke tekorten'

5 juli 2018 om 14:30
nl
3500 gezinnen in Brabant zijn afhankelijk van de voedselbank. Maar de Brabantse voedselbanken kampen met een flink tekort aan vrijwilligers. Vooral chauffeurs, sorteerders en managers zijn nodig. Nu verloopt de voedselvoorziening goed, maar in vakantietijd hebben voedselbanken het zwaar. "Niet alleen zijn mensen op vakantie, maar de economie trekt ook aan", zegt André Verschoor van de voedselbank in Eindhoven. "Chauffeurs die eerst thuis zaten, kunnen nu weer verdienen."
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Chauffeur Toon en sorteerder Piet doen niets liever dan werken bij de voedselbank. "Het is hier erg gezellig", zegt Piet, terwijl hij flessen saus in de kratten stopt. "Het is erg mooi om te doen, maar wel jammer dat het nodig is",  zegt chauffeur Toon, terwijl hij wacht om op pad te kunnen gaan met zijn vrachtwagen.

Groei voedselbanken
Volgens André Verschoor is het tekort aan vrijwilligers ontstaan door de groei die voedselbanken hebben doorgemaakt de afgelopen jaren. "Ook de werkwijze van voedselbanken is veranderd. De werving van voedsel gaat nu met voedselbrigades, die een dagelijks rondje maken langs de supermarkten. Daarvoor zijn iedere dag chauffeurs nodig."

Ook zijn er extra sorteerders nodig, die pakketten maken van het binnengebrachte voedsel. "Niet alleen wordt er naar soort gekeken", zegt Verschoor. "We willen ook nauwkeuriger kijken naar de houdbaarheid. En of het van de juiste kwaliteit is."

 

Arbo, voedselkwaliteit en privacy
De tijd van het uitdelen van voedselpakketten in een schuurtje achteraf is voorbij. "De groei van voedselbanken heeft ook met zich meegebracht dat je goede mensen nodig hebt die het middenkader kunnen vormen", zegt Verschoor. 

"Mensen die kunnen meedenken over de veranderingen, waar de voedselbank mee te maken krijgt. Dus regels als het gaat om arbo, voedselkwaliteit en privacy."

Grotere druk
Volgens Verschoor zorgt het tekort aan vrijwilligers voor een grotere druk op de voedselbanken. "Dat zie je goed bij bijvoorbeeld chauffeurs. Na de crisis kwamen er een heleboel thuis te zitten en gingen aan het werk voor de voedselbank. Maar nu kunnen ze weer geld verdienen."

Volgens Verschoor is het leuk toeven bij de voedselbank voor vrijwilligers. "Je werkt in een heel fijn team dat heel plezierig samenwerkt. In de middag luncht iedereen samen." Het tekort aan vrijwilligers leidt niet tot problemen met het ophalen of uitdelen van voedsel. 

'Een goeie krat'
Het is warm in de loods van de voedselbank in Eindhoven, terwijl er druk wordt gesorteerd. "Brood, vlees, vleeswaren, boter, melk, ze krijgen een hele goeie volle krat deze keer", zegt sorteerder Piet.

"Thuis heb ik niets te  doen, dus vrijwilligerswerk is goed om te doen", zegt Piet. Maar ook hij heeft last van het tekort aan vrijwilligers. "Je wilt eigenlijk 1 of 2 dagen vrijwilligerswerk doen, maar nu zijn er mensen 5 dagen bezig. Je hebt aan de band toch zo'n 30 mensen nodig. En een stuk of 8 chauffeurs. Het is heel dringend, ik hoop dat veel mensen zich aanmelden. Je doet mooi werk voor de mensen die het nodig hebben."

'Aantal cliënten blijft oplopen'
Ook chauffeur Toon maakt zich zorgen. "Het aantal cliënten in Eindhoven blijft maar oplopen. Dat vind ik wel jammer in deze tijd." Toon is met pensioen en rijdt al een aantal jaren voor de voedselbank. Donderdag en vrijdag bezorgt hij in heel Eindhoven. 

Volgens Toon moet je wel stressbestendig zijn als je op het busje van de voedselbank rijdt. "Vaak moet je in de stad zijn en het is niet altijd makkelijk om er te komen. Het geeft wel voldoening natuurlijk. Maar nogmaals, het is jammer dat het nodig is."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.