Video

Jong en geraakt door de eenzaamheid onder ouderen: Ruben zoekt met buddyproject naar gedeeld talent

6 juli 2018 om 20:45
nl
Als Danny van Kessel en Marinus van Zuylen met elkaar aan de wandel zijn, lijkt het alsof ze elkaar al jaren kennen. Ondanks hun leeftijdsverschil van meer dan zeventig jaar praten ze honderduit met elkaar. Over voetbal en over de eendjes bij de fontein. En tegen de tijd dat ze het bankje bij het vijvertje voor verzorgingshuis Compostella in Zeeland hebben bereikt, kan het ook weer over Polen gaan. "Dankzij Danny krijg ik weer meer kijk op wat er bij de jeugd gebeurt."
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Danny en Marinus zijn aan elkaar gekoppeld door de Stichting 'De Vriendelijke Transformatie'. Die is opgezet door de idealistische twintiger Ruben Verzijl uit Uden.  Hij wilde iets doen om de eenzaamheid onder ouderen te verlichten en bedacht het buddyproject 'Oud en Jong' dat uitgaat van de unieke talenten van de deelnemers. "Het is tijd om weer verbondenheid te krijgen in de samenleving en daar wil ik aan bijdragen."

'Wij zeggen niet: u bent zielig en eenzaam'
Ruben begeleidde getalenteerde jongeren in zijn eigen dj-school en dat bracht hem op het idee om talent te koppelen aan talent. "Wij zeggen niet: u bent zielig, u bent eenzaam. In plaats daarvan proberen wij de ouderen weer terug te brengen naar hun jeugdigheid. Naar de hoop die ze toen hadden, naar het plezier."

 

 

Met zijn initiatief ging hij langs scholen en verzorgingshuizen. "En dan vraag ik niet aan de ouderen: wie is er hier eenzaam? Nee, ik vraag: wie heeft er hier talent?".  Als de handen dan omhoog gaan, kijkt hij of er matches mogelijk zijn met jongeren die zich hebben aangemeld. Als voorbeeld geeft hij een oudere dame die goed Italiaans kan koken en nu regelmatig samen met een jongere kookt die het wil leren. "Maar het kan ook zijn dan ze samen gaan wandelen, over vroeger praten of over politiek, wat Danny en Marinus vaak doen."  

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Hulp bij mobiel bellen
De tweewekelijkse ontmoetingen geven Marinus meer inzicht in de wereld van de jeugd en omgekeerd leert Danny hoe het leven voor ouderen is. "Je kunt niet meer zoveel als je oud bent."  Hij helpt Marinus als die problemen heeft met zijn mobiele telefoon en hoort van hem wat je moet doen tegen overlast van katten in de tuin. "De match tussen hen werkt zo goed, omdat Marinus ervan houdt om honderduit te vertellen, terwijl Danny vooral heel goed kan luisteren," zegt Ruben.   

 

 

Zijn initiatief 'Jong en Oud' is inmiddels door tientallen jongeren en ouderen omarmd. Na de zomervakantie krijgt het een definitief vervolg in Uden en wordt het uitgebreid naar Oss en Tilburg. "We gaan het doen. We gaan ervoor zorgen dat iedereen weer meer kan lachen en dat er meer vriendelijkheid verspreid wordt in heel Nederland."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.