Roosendaler duikt in het diepe, Bas Jansen maakt eerste korte film 'Zwembadhaar'

ROOSENDAAL - Tijdens een hittegolf helpt een mysterieus meisje het zwembad van een jonge kluizenaar te beschermen tegen opdringerige buurtbewoners. Dat is in het kort de film die Bas Jansen (27) uit Roosendaal wil gaan maken. "Het is een passieproject."

In het dagelijks leven maakt hij videoclips voor artiesten en ander films in opdracht. De Roosendaalse regisseur besloot dat het tijd werd om met totaal creatieve vrijheid een eigen film te maken.

Begin maart begon hij te schrijven aan het script van 'Zwembadhaar', een korte film. "Je kan het wel mijn filmdebuut noemen. Het is een magisch-realistische film." Het gaat over Marvin, een jongen die in een redelijk groot huis woont. Buurtbewoners komen steeds langs voor het zwembad in zijn tuin, maar hij wil niemand binnenlaten. Hij jaagt iedereen steeds weer weg, tot er een meisje langskomt: Laura. Ze heeft een groot geheim."

Hoofdrolspeler Marvin sluit iedereen buiten.


Crowdfunding

Omdat het een passieproject is van Bas is hij een crowdfundingsactie gestart om de benodigde vijfduizend euro bij elkaar te krijgen. "Dat geld is bedoeld voor alle onkosten. De crew van twintig personen werken allemaal vrijwillig mee aan dit project", vertelt de regisseur trots. De inzamelingsactie loopt nu ruim een week en de teller staat op ruim vijftienhonderd euro. "Op zich best aardig", noemt de maker de tussenstand.

Het verhaal van de korte film is deels gebaseerd op persoonlijke ervaringen van Bas. "Een van de thema's in de film is dat het geen schande is om hulp te vragen aan anderen." Een advies dat de regisseur zelf de afgelopen periode flink heeft moeten toepassen toen hij op zoek was naar een cast en crew. "Dat was echt wel een drempel. Maar toen ik die eenmaal over was bleek dat ik heel veel vrienden en kennissen heb die me willen helpen. Dat verraste me."

'Ik hou wel van een absurd randje'
Waarom een sprookje? "Ik wilde iets maken waar ik zelf ook graag naar zou kijken. Ik hou wel van films met een absurd randje dus toen kwam ik bij het genre van sprookjes uit." Verder fantaserend kwam hij uit bij grote kastelen. Het verhaal heeft uiteindelijk iets weg van Belle en het Beest. "Maar dan omgedraaid, niet Marvin maar Laura heeft een groot magisch geheim."

"Laura leert Marvin zich open te stellen voor de buitenwereld en Marvin leert Laura om haarzelf te waarderen", een situatie waarvan Bas denkt dat veel mensen zich daarmee kunnen identificeren, meer wil Bas niet kwijt over het plot van de film.

Huis met zwembad in Schijf
Het grote huis waar de film opgenomen wordt staat in Schijf. Het vinden van de juiste locatie had heel wat voeten in aarde maar de oplossing bleek uiteindelijk dichter bij huis te zijn dan Bas van tevoren kon denken. "We hebben een oproep op Facebook geplaatst voor een groot huis. Uiteindelijk zijn we bij verschillende locaties gaan kijken, zelfs in België." Niks bleek geschikt. 

Toen vertelde een vriend dat het huis van zijn ouders ook een zwembad heeft. "We zijn gaan kijken en het bleek meteen ideaal te zijn. Er hangt precies de juiste sfeer."

'Veel geleerd'
De regisseur heeft wel nog een aardige som geld nodig voor zijn project. Hij heeft al een scenario klaarliggen mocht hij dat deze zomer niet bij elkaar krijgen, maar daar wil hij liever nog niet aan denken. "Mocht het niet lukken dan heb ik in ieder geval heel veel geleerd over scriptschrijven en het opzetten van een crowdfundingsactie. In overleg met de crew gaan we dan op zoek naar andere sponsoren." 

Het is niet de bedoeling dat dat scenario werkelijkheid wordt. "We willen graag het eerste weekend van september gaan draaien, dan is de film in december klaar." Waar de film vertoond gaat worden is nog niet bekend. "Ik ga in ieder geval allerlei filmfestivals aanschrijven."