Henny bekommert zich om dieren Oostvaardersplassen: 'In de winter liggen er zo veel kadavers'

VALKENSWAARD - De provincie Flevoland neemt deze woensdag een besluit over de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Er is veel te doen over de dieren in het natuurgebied, duizenden overleefden de afgelopen winter niet door voedseltekort. Het natuurgebied mag dan in de provincie Flevoland liggen, ook Henny de Krom uit Valkenswaard trekt zich het lot van de Konikpaarden aan.

"Ik ben met mijn tweelingzus geregeld naar het gebied gereden om te kijken of het echt zo erg is.” Henny kon de verhalen niet geloven en besloot zelf te gaan kijken. Het verhaal van de Oostvaardersplassen kwam bij toeval op haar pad. “Ik zag via Facebook berichten voorbij komen. Daarna ben ik het gaan onderzoeken.”

Grote grazers
In het natuurgebied in Flevoland leven verschillende grote grazers, zoals Konikpaarden, Heckrunderen en herten. De dieren leven er zonder ingrijpen van de mens, maar er is in de winter te weinig voedsel waardoor veel dieren omkomen. 

Henny schrok van wat ze aantrof: “Ik ben daar geweest, ook in de gebieden waar je niet mag komen. In de wintermaanden liggen daar zo veel kadavers. Het is echt ongelooflijk.”

Provincie Flevoland neemt een besluit
Het provinciebestuur van Flevoland neemt later op de dag een besluit over wat hete gaan doen met de dieren in het gebied. Henny zal erbij wanneer de knoop wordt doorgehakt. “Het liefste willen we de dieren uit het gebied hebben”, vertelt Henny. “Maar het zou al fijn zijn dat ze onder beheer gaan komen, want dan is er ook een zorgplicht.”

Deel dit artikel: