Van Abbemuseum toont werk van alle winnaars van de Heinekenprijs voor de Kunst

EINDHOVEN - De Heinekenprijs voor de Kunst viert zijn 30-jarig jubileum in Eindhoven. Het werk van alle kunstenaars die sinds 1988 de prijs hebben gewonnen, is verzameld in het Van Abbemuseum.

Alfred Heineken stelde de naar hem vernoemde prijs in als erkenning en aanmoediging van toptalent in de kunsten. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een uitmuntende, in Nederland wonende en werkende kunstenaar. Hij bestaat uit een trofee, een publicatie en/of tentoonstelling (ter waarde van 50.000 euro) en een geldbedrag van 50.000 euro. 

Erik van Lieshout
Dit jaar gaat de eer naar de in Deurne geboren Erik van Lieshout. Hij is opgeleid aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch en maakt tekeningen, collages, sculpturen en video’s. In die video's zijn de angsten, frustraties en ongemakken van Van Lieshout vaak het onderwerp.

De tekst gaat door onder video.

[video:2808119]

Het nieuwe werk van Van Lieshout is naast alle andere winnaars van de prijs te zien in het Van Abbemuseum. Volgens Steven ten Thije van het museum is het bijzonder dat al dat werk op één plek bij elkaar te zien is.

De tekst gaat door onder video.

[video:2808444]

De overzichtstentoonstelling is van 14 juli tot 30 september te zien in het Van Abbemuseum in Eindhoven. De prijs wordt op donderdag 27 september in Amsterdam uitgereikt aan Erik van Lieshout.

Meer over dit onderwerp:
VAN ABBEMUSEUM BEELDENDE KUNST HEINEKEN KUNST
Deel dit artikel: