Op deze snelwegen gebeuren de meeste ongelukken met vrachtwagens

EINDHOVEN - De A67 tussen Geldrop en Someren is voor vrachtwagenchauffeurs het gevaarlijkste stuk snelweg van Nederland. In 2017 ging het maar liefst twaalf keer mis op dat traject. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Incident Meldingen Vrachtauto's (Stimva).

Het ging vorig jaar in totaal 1483 keer mis met vrachtwagens. In 2016 was dat ongeveer duizend keer. Van de 25 weggedeelten met de meeste ongelukken zijn er tien op Brabantse bodem. Dit is de top vijf:

1. A67 tussen Geldrop en Someren
De A67 komt vaker voor in de top vijf, maar het stuk tussen Geldrop en Someren is het gevaarlijkst voor vrachtwagenchauffeurs. Vorige week nog luidde wethouders de noodklok over deze weg.

De tekst gaat door onder de video.

 

2. A67 tussen Asten en Lierop
De nummer twee op de lijst is opnieuw de A67, maar dan het traject tussen Asten en Lierop. Daar ging het in 2017 negen keer mis. Op 4 augustus van dat jaar gebeurde er bijvoorbeeld een ongeval met een vrachtwagen die geladen was met meerdere auto's. De vrachtauto vatte vlam en er ontstonden ook explosies. 

3. A58 tussen Moergestel en Oirschot
De A58 tussen Moergestel en Oirschot 'pakt het brons'. Het ging vorig jaar negen keer fout. Zo kantelde op 25 april van dat jaar een vrachtwagen die geladen was met motorblokken. De weg ligt daarna bezaaid met die motorblokken. De chauffeur wordt gewond overgebracht naar het ziekenhuis. 

Chaos op de A58 na een ongeval. (Foto: Jules Vorselaars/JV Media)

 

4. A67 tussen Eersel en knooppunt De Hogt
En daar is de A67 weer... Tussen Eersel en knooppunt De Hogt gebeurden negen ongevallen met vrachtwagens in 2017. 

LEES OOK: Weer veel bekeuringen op A67 voor bellende chauffeurs

5. A2 tussen knooppunt Batadorp en knooppunt De Hogt
De top vijf wordt gecompleteerd door de A2 tussen knooppunt Batadorp en knooppunt De Hogt. Daar ging het acht keer verkeerd.  

Dan rijst de vraag: hoe is de toename van het aantal ongevallen te verklaren? Volgens Transport en Logistiek Nederland (TLN) zijn daar meerdere oorzaken voor te vinden. De aantrekkende economie zorgt ervoor dat er veel meer vrachtwagens op de weg zijn. "Verder blijven we altijd hameren op het feit dat mensen zich niet af moeten laten leiden als ze achter het stuur zitten", aldus een woordvoerder. 

Deel dit artikel: