Het ansjovisseizoen zit erop, na ruim 70 jaar weet Cor (86) niet of hij volgend jaar nog uitvaart

BERGEN OP ZOOM - Al ruim zeventig jaar gooit de 86-jarige ansjovisvisser Cor van Dort uit Bergen op Zoom de trossen los. Woensdagnacht was het misschien wel voor het laatst dat de laatste 'weervisser' van Europa zijn netten leegde. Het ansjovisseizoen zit erop en Cor weet niet of hij volgend jaar weer uitvaart.

Een paar maanden per jaar vaart Cor uit vanaf de Bergse Diepsluis in Tholen. "Ik ben al aan het minderen", beweert hij stellig. Maar eigenlijk vaart hij zeven keer per week uit. 

Taaie rakker
Ook als het seizoen voorbij is, zit de Bergenaar niet stil. "Dan ruim ik alles op en controleer ik de netten." Achter de geraniums zitten is voor Cor geen optie. "Het mooiste aan mijn werk is dat je buiten bent. En ik ben thuis weg! Ik zit niet graag tussen vier muren", lacht hij.

"Cor is altijd bezig. Da's gewoon een taaie rakker", bevestigt Luud Franken. Hij ging woensdagnacht mee de Oosterschelde op. Het was een heel bijzondere ervaring voor Luud. "Je vertrekt 's nachts en ziet een paar uur later de zon opkomen. Maar vooral de vismethode, het hoog- en laagwater, de plaats en de Oosterschelde maken het speciaal."

De tekst gaat verder onder de foto.

Cor van Dort kijkt uit over het haventje bij de Bergse Diepsluis in Tholen.

 

'Kan elke dag klaar zijn'
Groot is de vangst donderdagochtend niet. "Het is de laatste keer dat we vis hebben. Dit zijn de laatste twee kilo ansjovis en nog zo'n drie kilo geep." Hoe lang hij nog doorgaat weet hij niet. "Het kan elke dag klaar zijn op mijn leeftijd." 

De toekomst van de weervisserij is heel onzeker. "Het is de bedoeling dat Stichting Behoud Weervisserij de boel over twaalf jaar over gaat nemen. De toekomst zal het uitwijzen."

Deel dit artikel: