Hoezo vakantie? Jongeren in Oss werken in zomertraining aan eigen bedrijf

OSS - 'Investeren in de toekomst', noemen de jongeren in Oss hun deelname aan de cursus 'Zomerondernemer'. Dat ze er vakantietijd voor inleveren, vinden ze geen probleem. Want het doel is helder: een eigen bedrijfje. "Ik vind dit heel waardevol en er blijft nog genoeg tijd over om op vakantie te gaan."

In groepjes van vier 'pitchen' ze donderdag hun idee om daarna kritisch ondervraagd te worden door de anderen. Ze hebben er dan al een paar cursusdagen opzitten. "We helpen de jongeren om hun eigen idee om te zetten naar actie", zegt cursusleider Dimitri van Gaal. "Ze proeven hier van het ondernemerschap, bezoeken met ons andere bedrijven en geven elkaar veel feedback." 

 

 

Carl Pelders uit Heeswijk-Dinther is met zijn vijftien jaar een van de jongste cursisten. Hij bouwt drones met onderdelen die hij op internet koopt. "Ik heb er al een paar verkocht, dus je zou het een onderneming kunnen noemen. Maar een bedrijf is het zeker niet." De cursus is voor hem 'een perfecte kans om er beter in te worden en meer structuur te vinden'. Of het ook zal uitmonden in een bedrijf weet hij nog niet zeker. "Dat wil ik hier onderzoeken."  

 

[video:2808996]

Persoonlijke bloemstukken
"De ideeën die voorbij komen, zijn heel divers", zegt Dimitri van Gaal. "Er is een deelnemer die adviezen wil geven over het rolstoelvriendelijker maken van overheidsgebouwen. Een ander wil een schoonmaakbedrijfje voor auto's opzetten, er is een licht- en geluidstechnicus met ideeën voor een eigen onderneming." 

Rachel van Lim (21) is net klaar met haar opleiding aan de Helicon-opleiding in Den Bosch. Ze wil een bloemenwinkel beginnen die gericht is op rouw- en trouwboeketten. "De bloemwerken waaruit je tegenwoordig kunt kiezen staan kant- en klaar in een boekje, maar ik vind dat ze zo persoonlijk mogelijk moeten zijn. Het moet echt bij die persoon passen." De cursus is voor een deel herhaling van wat ze tijdens haar opleiding al heeft geleerd. "Maar dit gaat ook over de details en dat is wel zinvol. Bovendien is dit ook goed om te netwerken."

Leegstaande panden
Over een bedrijfsruimte hoeft Rachel zich niet druk te maken. "Ik mag het schuurtje bij mijn ouderlijk huis gebruiken, mijn ouders zijn daar heel gul in." Voor de cursisten die wel behoefte hebben aan een winkel stelt de gemeente Oss leegstaande panden ter beschikking. Die mogen door de cursisten met een 'winnend' idee een jaar lang voor weinig geld gehuurd worden. Het mes snijdt in dit geval aan twee kanten, want niet alleen krijgen potentieel succesvolle jonge ondernemers een dak boven hun hoofd, het vermindert ook de leegstand in het centrum van Oss.  

Steve Koops (21) denkt niet dat hij behoefte heeft aan een bedrijfspand. "Ik wil een bedrijfje starten in interieurontwerp, dus ik zal vooral mijn laptop gebruiken en die kan ik overal neerzetten. Maar als ik in de toekomst een eigen bureau krijg, is dat misschien anders."  Hij leerde in een paar dagen tijd veel over marketing. "Maar ook over wat er allemaal nodig is voor het opstarten van een eigen onderneming." 

 

[video:2809020]

'Lekker in de natuur'
"Ik ben dankzij deze zomertraining aan een naam gekomen voor mijn bedrijfje", zegt Robin Couprie (22). Zij studeerde Welness en Lifestyle in Den Bosch maar schreef zich vorig jaar toch in voor de zomertraining. "Ik wist wel hoe ik een bedrijfsplan moest schrijven, maar ik heb toch heel veel gehad aan de feedback van de andere cursisten op mijn plan. Dat bracht echt nieuwe inzichten."

Inmiddels geeft ze bokslessen en bootcamps vanuit haar eigen bedrijf. "Lekker in de natuur, daarin wil ik me onderscheiden van de sportscholen in de buurt."  En die naam? "Dat is 'The Core' geworden, het gedeelte bij je buik, het middenrif. Die moet sterk zijn, het is de basis van alles."  

 

Meer over dit onderwerp:
OSS ZOMERONDERNEMER STARTERS
Deel dit artikel: