Stuifmail zondag 15 juli: gestippelde houtvlinder, luizen, buizerd, grijze zandbijen en een zomereik

15 juli 2018 om 09:25
nl
Boswachter Frans Kapteijns deelt wekelijks zijn kennis van de natuur op de radio. Luisteraars kunnen vragen insturen via [email protected]. Vandaag besteedt Frans aandacht aan de gestippelde houtvlinder, luizen, een buizerd, grijze zandbijen en een gestorven zomereik.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

Gestippelde houtvlinder
Op de foto die ik kreeg van Mieke Zeeuwen zie je een witte vlinder met zwarte stippen. Vandaar de naam de gestippelde houtvlinder. Deze prachtige nachtvlinder kom je voornamelijk tegen in boomgaarden, langs bosranden en in siertuinen. De gestippelde houtvlinder kun je tegenkomen van juni tot in september. De rups zit het liefst op een beuk, in een appel, in sporkehout, in een gewone es en bij maretak. Die laatste plant komt enkel in het zuiden van Limburg voor en sporadisch bij kwekers in het land.

Luizen op een hoop
Rob van Kaathoven heeft genoeg van de hoeveelheid luizen in zijn tuin en vraagt zich af waar hij een leger lieveheersbeestjes vandaan moet halen. Lieveheersbeestjes helpen hier inderdaad heel goed tegen - gebruiken de luizen als voedselbron - maar dan moeten er niet te veel mieren in zijn tuin wonen. Want die beschermen de luizen, die een zoete stof afgeven, tegen aanvallers.  Mijn tip is om eens te gaan surfen op de websites van Ecostyle en Biocontrole. Zij hebben vast wel een middel tegen die luizen.

Verkeersbord buizerd
'Buuf' Adeline Besselink stuurt een foto waarop de tekst 'Let op: broedend buizerdpaar' staat. Ze vraagt zich af of het op de plek waar dit bord staat nog veilig fietsen is. Allereerst ben ik blij dat de gemeente Haaren mijn advies heeft overgenomen wat betreft de tekst op het bordje. Voorheen stonden er op dat bordje de woorden 'agressief' en 'terror'. Gelukkig zijn die weggehaald. Daarnaast is het goed dat er een degelijke waarschuwing staat, want met name hardlopers en fietsers kunnen last hebben van een buizerdpaar dat een territorium verdedigt. Vooral hard rijdende fietsers en hardlopers in felgekleurde outfits. Vermoedelijk hebben die snelheid en de felle kleuren iets te maken met de aanvallen. Wandelaars en fietsers in donkere kleuren hebben hier namelijk minder last van. Het hoeven niet altijd buizerdpaartjes te zijn. Het kunnen ook ontsnapte woestijnbuizerds - die komen hier in principe niet voor - zijn die op zoek zijn naar voedsel en ergens in hun brein weten ze dat 'tweepoters' dit hebben. Dus duiken ze - zoals tijdens een show - naar dat voedsel. Helaas wordt dan zo’n 'tweepoter' wel eens beschadigd...

Grijze zandbijen
Op de foto van Toine Cooijmans zie je een bij, maar dan een grijze met grijze haren. Deze soort heet grijze zandbij. Toine Cooijmans heeft de kolonie in het voorjaar gezien. Nu zie je die diertjes niet meer. Grijze zandbijen zijn binnen de familie van zandbijen de soort waarbij het vrouwtje - met haar lengte van maximaal anderhalve centimeter - het grootst is. Het mannetje is kleiner en wordt tien millimeter. Op haar achterpoten heeft het vrouwtje van de grijze zandbij verzamelharen waarmee ze stuifmeel verzamelt. Deze soort kom je vooral tegen in zandgrondgebieden, zoals heidevelden en open bossen. Wel moeten er wilgen in de buurt zijn, want die vormen een voorname stuifmeelleverancier voor deze grijze zandbijen. Zowel bloeiende wilgen als grijze zandbijen zijn vroeg in het voorjaar te vinden. De eitjes van de grijze zandbij worden in pijpjes in de grond gelegd. Uit die eitjes komen de larven. Deze spinnen zich tijdens de zomer in en vormen een cocon. Daarin ontwikkelt de larve zich tot een volwassen bij. Die overwintert in de cocon tot het volgende voorjaar. Dan graaft die zich naar boven en begint een nieuwe cyclus.

Gestorven zomereik
Op de foto die René Rövekamp instuurde, zie tussen enkele bomen met bladeren een boom staan zonder bladeren en René vraagt zich af of de boom dood is of dat hij laat in bloei gaat komen. Volgens mij is de boom inderdaad gestorven. Want zo laat nog bladeren krijgen, kan haast niet. Het kan zijn dat een insectenplaag de boom getroffen heeft. In dat geval kan deze er misschien nog bovenop komen, maar dan zal René dit inmiddels gemerkt hebben.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!