Grootste droogte in 40 jaar voorspeld: flinke kans op hittegolf met extreme temperaturen

16 juli 2018 om 11:05
nl
De extreme droogte die al weken aanhoudt, zal voorlopig niet verdwijnen. Ook voor de komende twee weken wordt zonnig weer met nauwelijks neerslag verwacht. Daarmee wordt dit de grootste droogte in ruim veertig jaar, meldt Weeronline.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Alleen 2003 kende deze eeuw een langere periode van droogte. Toen was er in de zomer een neerslagtekort van 243 millimeter. Daar gaan we dit jaar met de voorspellingen voor de komende weken overheen. Het zou zelfs kunnen dat 2018 de boeken in gaat als het jaar met de grootste droogte ooit gemeten. Dat record staat nu genoteerd voor 1976. “Dan zou het ook in augustus droog moeten blijven. We kunnen nu nog niet zeggen of dat ook gaat gebeuren”, zegt Jaco van Wezel van Weeronline.

Brabant extra droog
De droogte geldt voor heel Nederland, maar Brabant is een van de drogere gebieden, aldus Van Wezel. “Op sommige plekken komen we in Brabant nu al op een tekort van 240 millimeter.” 

Daarnaast is er een grote kans dat de droogte de komende weken gepaard zal gaan met een hittegolf. In Brabant zal de thermometer volgende week naar verwachting de dertig graden gaan halen. Volgens Weerplaza is er zelfs een kans dat het 42 graden wordt, wat zou betekenen dat het Nederlands warmterecord van 38,6 graden wordt verpletterd. 

Lees verder onder de tweets.

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

De droogte komt volgens Van Wezel deels door de aanhoudende noordenwind. “Die houdt het stabiele weer in stand. Een zuidenwind neemt vaak onweersbuien met zich mee.” Daarnaast versterkt de droogte zichzelf. “Als het eenmaal droog is, wordt er ook weer minder water uit de grond opgenomen, waardoor er zich minder neerslag vormt.”

Effect op landbouw
Van Wezel waarschuwt dat de droogte ook effect zal hebben op de landbouw. En dan vooral in Zuidoost-Brabant. “In Brabant heb je veel zandgronden, daar wordt het water minder goed in vastgehouden. Daar komt bij dat op veel andere plekken rivieren zijn die gebruikt worden voor de landbouw. In Zuidoost-Brabant zijn ze juist afhankelijk van de regen.”

Toch maken ze zich bij land- en tuinbouworganisatie ZLTO nog geen zorgen. "Je ziet dat aardappelen en wortelen het lastig hebben. Dat zijn gewassen die in de grond staan en nu moeilijk tot ontwikkeling komen, maar de droogte leidt bij de meeste boeren niet tot paniek", zegt woordvoerder Mark de Jong. 

Extremen nemen toe
Volgens De Jong zijn boeren steeds beter voorbereid op extremen in het weer. "We zien dat de extremen snel toenemen, zeker in de zomerperiode. Maar boeren zitten ook niet stil, die nemen allerlei maatregelen." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.