Met deze hitte gaan sporten, is dat een goed idee? 'Pas gewoon een beetje op'

16 juli 2018 om 14:17
nl
Zie je ze deze dagen ook regelmatig voorbij komen? Wielrenners en hardlopers die 'lekker in het zonnetje' aan het sporten zijn? Aan sportarts Goof Schep de vraag of dit bij temperaturen van zo'n dertig graden nou wel verstandig is.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

"Je kan oververhit raken door te sporten in dit weer", weet Schep die werkzaam is bij SportMáx - dat zich bezighoudt met sport en innovatie voor een gezonde en actieve levensstijl - in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. "Daarom sport je het best in de ochtend of de avond. Dan heb je minder last van de warmte. En als je goed getraind bent, kun je de hitte ook beter verdragen." 

Bij extreme inspanning raadt hij aan goed drinken. "Twee liter en soms heb je dan ook extra zout nodig."

Liever geen wedstrijden
Schep raadt het sporten in de warmte dus niet af. "Maar pas een beetje op. Het is beter om te sporten als het wat koeler is. Doe liever niet aan wedstrijden, zodat je op tijd kunt stoppen. Luister naar je lichaam. Kijk, nu is het al een hele periode warm en is je lichaam daaraan gewend. Maar als het plots warm wordt, heeft je lichaam het extra zwaar."

Op dit moment is er sprake van 'droge warmte' en weinig vocht in de lucht. "Dan kun je goed zweten. Dit is beter weer om in te sporten dan bij 24 graden met onweer in de lucht." Wel moet je nu rekening houden met de soms stekende zon. "Doe daarom een hoofddeksel op. En bedek je goed, dan kun je de warmte goed tegengaan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!