Jaar celstraf voor automobiliste die fietser (87) doodreed in Schijndel

19 juli 2018 om 14:05
nl
De rechtbank in Den Bosch heeft een 32-jarige vrouw veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De vrouw veroorzaakte in Schijndel een dodelijke aanrijding met een 87-jarige man op een fiets. De vrouw was op het moment van het ongeval onder invloed van een hoge dosis amfetamine.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Het ongeluk gebeurde op de kruising van de Deken Baekersstraat met de Mgr. Zwijsenstraat in Schijndel, op 2 februari 2017. Het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De man werd nog lange tijd op straat gereanimeerd, maar dit mocht niet meer baten.

Belemmerd zicht
Volgens de rechtbank had de vrouw op het moment van de aanrijding geen vrij zicht naar rechts, omdat zij haar sporttas en een trui op het dashboard had liggen. De verklaring van de vrouw dat zij de tas na het ongeluk op het dashboard heeft gezet toen zij een ander tasje pakte, geloofde de rechtbank niet  omdat  er ook een trui en papieren lagen. Dat was blijkbaar haar gewoonte.

Amfetamine
Daarnaast blijkt uit onderzoek van het NFI dat de vrouw op het moment van de aanrijding onder invloed was van een hoge dosis amfetamine. De rechtbank vindt de verklaring van de verdachte dat zij uitsluitend dexamfetamine heeft geslikt (als medicijn tegen ADHD) ongeloofwaardig.

De vrouw verklaarde dat ze de pillen via internet had gekocht en dat die mogelijk vervuild waren. Volgens de rechtbank is dat dan haar risico. "Zij gebruikte immers deze pillen zonder doktersvoorschrift in een door haarzelf gekozen dosering, zonder te weten wat er in zat", aldus de rechtbank. Die nam de conclusie van deskundigen over dat de rijvaardigheid van de verdachte door de hoge dosis amfetamine waarschijnlijk nadelig was beïnvloed.

Deel onvoorwaardelijk
Al met al is de rechtbank van oordeel dat de vrouw zeer onvoorzichtig en onoplettend heeft gereden. Daarom werd ze veroordeeld tot een gevangenisstraf.

Aan de andere kant houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte ook is getroffen door de gevolgen van de aanrijding. Zij zal verder moeten met het feit dat zij een ernstige aanrijding heeft veroorzaakt waardoor het slachtoffer is overleden. 

De rechtbank houdt tot slot ook rekening met het advies van de Reclassering en de welwillendheid van de verdachte om aan haar problemen te werken. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.