Video

Al 10.000 bezoekers voor Hetty Naaijkens' documentaire over het begin van de popmuziek in Nederland

24 juli 2018 om 20:36
nl
Sandra Reemer, Boudewijn de Groot, Liesbeth List, de Tielman Brothers. De mensen die Justin Bieber uit volle borst kunnen meezingen, zegt deze namen waarschijnlijk weinig. Maar het zijn wel artiesten die de Nederlandse popmuziek hebben vormgegeven. En wat veel mensen niet weten, is dat de wortels van hun muziek niet in Nederland liggen, maar in Nederlands-Indië. De succesvolle Goirlese filmmaakster Hetty Naaijkens-Retel Helmrich maakte er de documentaire 'Klanken van Oorsprong' over die deze week zijn eerste prijs kreeg.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

De filmmaakster ontving de Kristallen Film, een prijs voor documentaires als ze 10.000 bioscoopbezoekers trekken: “Dat lijkt misschien niet veel, maar voor een documentaire is het dat wel. Een film als Harry Potter draait meteen in driehonderd grote zalen. Bij een documentaire is dat niet zo.” Bovendien kreeg ze goede recensies (vier sterren) in De Telegraaf en de Volkskrant. En ook andere media zijn overwegend lovend. De film dingt nog mee naar de Gouden Kalf voor beste Nederlandse documentaire. 

Naaijkens-Retel Helmrich – die meerdere prijswinnende films maakte – hoefde niet lang na te denken over de beslissing om te beginnen met de film. “Het is echt een zwarte vlek bij veel mensen dat Nederlands-Indië zo’n grote rol gespeeld heeft in de Nederlandse popmuziek. Ik dacht: ik maak er gewoon een film over.” 

Rock-'n-roll
“Wist je dat bijvoorbeeld de rock-'n-roll helemaal niet via Amerika, maar vanuit Nederlands-Indië naar Nederland kwam? Al twintig jaar voordat we hier bekend waren met de Amerikaanse muziek, kwamen er artiesten uit Nederlands-Indië die deze muziek speelden.” Veel van de artiesten die in Nederlands-Indië muzikaal werden grootgebracht, moesten vluchten toen het land onafhankelijk werd: “Iedereen met een link naar Nederland werd het land uitgezet.” En dat betekende dat veel artiesten én hun muziek in Nederland terechtkwamen.  

Hetty sprak voor haar film met een heleboel artiesten die hier beroemd werden. Met verrassende en schokkende ontdekkingen als gevolg, bijvoorbeeld over Liesbeth List: “Wat veel mensen niet weten is dat haar moeder zelfmoord pleegde toen ze heel jong was. Ze was ernstig misbruikt in een Jappenkamp. Dat heeft een grote indruk gemaakt.” 

Lees verder onder de trailer.

 

Furore in Duitsland
Opvallend was ook de levensloop van de Tielman Brothers, een groep muzikanten die in Breda neerstreek, maar eigenlijk eerst furore maakte in Duitsland. “In Duitsland hadden ze alleen maar accordeonmuziek en wilden ze heel graag rock-'n-roll. In Nederland waren we toen nog heel truttig en de Tielman Brothers waren types die op hun gitaar gingen staan.” Later werden ze alsnog erkend en kregen ze zelfs een koninklijke onderscheiding voor hun invloed op de Nederlandse popmuziek. 

Onbewust speelt ook Brabant een grote rol in haar film, vertelt Naaijkens-Retel Helmrich. Want veel van de artiesten uit haar film vonden hun thuis in Brabant. “Er zijn veel Brabants-Indische bandjes. Katholieken stonden in Nederland doorgaans meer open voor andere dingen. Dat zie je ook aan iets als carnaval. Daar zouden calvinisten uit het Noorden nooit in meegaan.”

De vraag is wel waarom dit verhaal niet eerder is verteld. "Veel jongere mensen kennen veel van deze artiesten waarschijnlijk niet." Lachend: “Tsja. Misschien kom ik eigenlijk twintig jaar te laat met deze film.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.