Werk, werk, werk: bijna iedereen is aan de slag in Brabant

26 juli 2018 om 09:53
nl
Ben je een van de weinige Brabanders die op zoek is naar een baan, dan is er goed nieuws: grote kans dat het lukt. Maar ben je als bedrijf op zoek naar een goede werknemer, dan is er minder goed nieuws: het wordt steeds lastiger om ze te vinden. De werkloosheid in Brabant is dit jaar weer op het niveau van 2008, het jaar waarin de economische crisis uitbrak.
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

Dat blijkt uit onderzoek het Economisch Bureau van ING. In Brabant zit slechts 3,3 procent van de inwoners die kan werken zonder baan. Dat is onder het landelijk gemiddelde van 3,8 procent.  Alleen in de provincies Zeeland (3,1 procent) en Utrecht (3,2 procent) zijn verhoudingsgewijs nog minder werklozen. In Groningen is de werkloosheid met 5,3 procent het hoogst.

Concurrentie
Dat Brabant er positief tussenuit steekt, is volgens econoom Thijs Geijer goed te verklaren: er zijn banen beschikbaar en er zijn minder mensen op zoek naar werk dan bijvoorbeeld in de Randstad, waar de concurrentie op de arbeidsmarkt groter is. "Dat effect zie je in Zeeland het sterkst: het aantal banen neemt daar niet eens sterk toe, maar door de vergrijzing zijn minder mensen op zoek naar werk. Daardoor is de werkloosheid lager."

In de regio Eindhoven zit 3,5 procent zonder baan. Ondanks de aanwezigheid van grote werkgevers als ASML en Philips, is dat iets meer dan het gemiddelde in Brabant. "Dat daar veel banen zijn, heeft effect op een grotere regio dan alleen Eindhoven. De mensen die daar werken komen ook uit Den Bosch en Noord-Limburg." De steden met de laagste werkloosheid zijn Breda en Den Bosch. 

Historische grens
Naar verwachting zal het aantal werklozen in de provincie in 2019 verder dalen. Landelijk gezien wordt die geschat op 3,3 procent, mogelijk dat het in Brabant zelfs uitkomt onder de grens van 3 procent. Dat is zeker sinds 2003 niet meer gebeurd. Het doet zelfs denken aan de jaren '70 toen de werkloosheid enkele jaren historisch laag was, stelt Geijer. "Hoewel de tijden natuurlijk wel zijn veranderd: er zijn andere soort banen, andere contracten en er moet langer worden doorgewerkt."

Die lage werkloosheid heeft wel een keerzijde voor werkgevers. Nu al zijn er banen in overvloed in de bouw, de logistiek en het onderwijs. Als de trend van steeds minder werklozen doorzet, komen er vermoedelijk meer sectoren bij. "Je ziet het al in de horeca, waar bijvoorbeeld een tekort is aan koks. Dat zal verder toenemen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.