De poffertjeskraam op de Tilburgse kermis heeft een geheim kamertje voor een stiekeme kus

TILBURG - Lachend doet Tinus Beekvelt de gordijntjes van de chambre séparée dicht. Welgeteld is er één kamertje overgebleven waar de gordijntjes nog van dicht kunnen en waar geliefden elkaar een kus kunnen geven. “Vroeger mocht dat absoluut niet gezien worden, vandaar dat ook in deze poffertjeskraam aparte hokjes zaten waarvan de gordijntjes dicht konden. Een chambre séparée.”

Onverwoestbaar en onlosmakelijk verbonden met de kermis: de poffertjeskraam. Tinus Beekvelt staat al jaren op de Tilburgse kermis met zijn kraam en zijn ‘poffertjesfamilie’ bakt ze al sinds 1865. “Een lekker poffertje moet een beetje kleffig zijn en er moet een stroopsmaak vrij komen.”

Geheim recept
Net als ieder kok heeft ook Tinus zijn eigen geheime recept voor het beslag. “Uiteraard gebruiken we geen kant en klaar beslag, dat kan en mag niet en smaakt niet. Ons recept zit al meer dan een eeuw in de familie. De smaak wordt bij ons bepaald door het gebruik van meerdere meelsoorten. Alleen wij weten de juiste verhoudingen voor het lekkerste beslag. Ons familiegeheim.”

Hoewel de Tilburgse kermis een verhitte editie beleeft, blijven de mensen toch poffertjes eten. “Er worden uiteraard ook meer drankjes besteld, maar de poffertjes blijven ook met het warme weer gewoon in trek. Zeker ’s avonds.”

Koper gaat mee naar huis
Bijzonder is dat Beekvelt elke avond delen van de inventaris meeneemt om te voorkomen dat die wordt gestolen. “Zeker toen de koperprijs nog enorm hoog was, hebben we wat kleine diefstalletjes gehad. Onze antieke koperen beslagkom, die tegenwoordig dienst doet als bloemenvaas, gaat daarom elke avond mee naar huis. Net als de poffertjesvorken, want als je ’s morgens weer aan de slag wil en de poffertjesvorken zijn weg, kun je niet werken.”

Meer over dit onderwerp:
TILBURG KERMIS HITTE POFFERTJESKRAAM BEEKVELT