'Hufterig gedrag onacceptabel', Breda wil agressie tegen handhavers Galderse Meren aanpakken

BREDA - 'Dit hufterige gedrag is onacceptabel'. De gemeente Breda is helemaal klaar met de toenemende agressie tegen handhavers bij recreatieplas de Galderse Meren. Afgelopen vrijdag was het weer raak. De gemeente wil extra maatregelen. Ook PVV Brabant vroeg maandag om opheldering.

De plas is al langer in het nieuws. Wildparkeerders en verhitte recreanten raken regelmatig in discussie met handhavers of omwonenden. De zaak bereikte een nieuw dieptepunt. Een groep handhavers moest vrijdag opzij springen, toen een automobilist meerdere keren door een afzetting reed. Volgens de zichtbaar geschrokken collega's, raakte daarbij niemand gewond.

LEES OOK: Galderse Meren zucht onder agressieve parkeerders: 'Dit gaat een keer mis'

Agressie
Enkele buurtbewoners schreven naar aanleiding van het incident een brandbrief aan wethouder Boaz Adank. "De agressie van de bezoekers loopt op sommige vlakken volledig uit de hand. Welke verantwoordelijkheid gaat u nu nemen?", zo valt te lezen in de brief. De meeste buurtbewoners willen anoniem blijven, uit angst voor nieuwe discussies.  

Volgens Adank zijn er iets meer incidenten dan vorig jaar. "Dit hufterige gedrag is ontoelaatbaar en onacceptabel. Van handhavers blijf je af. Zij moeten maximaal worden beschermd."

De wethouder wil het gedrag bestrijden met gebiedsverboden. "We denken erover om handhavers uit te rusten met wapenstokken of pepperspray. Daarover zijn we in gesprek met politie en justitie." Ook zijn er volgens Adank al meer toezichthouders dan eerder en er worden meer boetes uitgedeeld.

Sceptisch
De wijkraad is blij met de plannen, maar nog wel sceptisch. "Geen woorden, maar daden. Bij handhaven hoort ook optreden. Dat moet niet volgend jaar, maar nu meteen", vertelt Paul Bindels, voorzitter van Wijkraad Buitengebied Breda Zuid-West.

Maandagochtend is aangifte gedaan van de gebeurtenis van vrijdag. PVV Brabant heeft vragen gesteld in het Provinciehuis.

[video:2819083]


Meer over dit onderwerp:
GALDERSE MEREN AGRESSIE BREDA