De hittegolf gaat het record uit 1994 breken: 'Volgende bel met hitte is alweer op komst'

2 augustus 2018 om 12:38
nl
De hittegolf waar Brabant al wekenlang mee kampt, gaat een record breken. Dat bevestigt Reinout van den Born van Weer.nl. Vrijdag wordt het voor de 23e dag op rij - ruim - boven de 25 graden. Het huidige record dateert van 1994.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

De nacht van woensdag op donderdag koelde het nog lekker af - in Woensdrecht werd het 13,3 graden - maar na het verdwijnen van de grondmist wacht ons deze donderdag 'alleen maar zon'. "Misschien 's middags in het oosten een platte stapelwolk, maar dat is het dan wel", vertelt Reinout van den Born van Weer.nl. "Er staat ook heel weinig wind, dus die hitte voel je ook wel."

Zweten
Donderdagmiddag wordt het op veel plekken 32 of 33 graden. "En het zou me niet verbazen als ergens ook nog 34 graden op de thermometer verschijnt. De omstandigheden zijn daar helemaal geschikt voor. Het blijft ook lang warm. In de nacht van donderdag op vrijdag wordt het 16 of 17 graden. Vrijdag wordt het opnieuw 32 of 33 graden en is een enkele 35 graden mogelijk."

Wachten op privacy instellingen...


In het weekend wordt het even iets minder heet. "Hoewel het zaterdag nog steeds dertig graden is. Ik denk zondag zo'n 26. Dat komt doordat de noordwesten wind wat toeneemt. Dat zou ook een klein beetje bewolking kunnen opleveren. Maar geen regen, of zo. Dan komt de volgende bel met hitte vanuit Spanje en Portugal. Die hitte trekt onze kant op. Maandag, dinsdag en woensdag wordt het opnieuw zweten. Heel vervelend, eigenlijk." 

'Feit is dat het een kéér eindigt'

Aan serieuze verkoeling hoef je voorlopig dus niet te denken. "Feit is dat dit een kéér eindigt. Je weet alleen niet wanneer. Maar ik denk dat het nog even duurt..."

Kleine kans op smog door ozon

Donderdag en vrijdag is er kleine kans op smog door ozon in het zuidoosten van Nederland. Lokaal kan de luchtkwaliteit hier 'slecht' worden, waarschuwt het RIVM. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit is het geval in het voorjaar en in de zomer als er weinig wind staat. 


Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!