Video

Bijna alle Brabantse ziekenhuizen binnenkort volledig rookvrij: 'We worden steeds strenger'

5 augustus 2018 om 13:18
nl
Bijna alle Brabantse ziekenhuizen worden binnenkort volledig rookvrij of hebben plannen om dat zo snel mogelijk te worden. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Rookruimtes binnen de ziekenhuizen verdwijnen en patiënten, bezoekers en medewerkers mogen ook op het buitenterrein nergens meer een sigaret opsteken.
Geschreven door

Bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch staat het besluit al vast: op 1 januari 2019 is roken binnen in het ziekenhuis en buiten op het terrein verboden. Ook het Catharina Ziekenhuis, het Amphia Ziekenhuis en het St. Anna hebben de ambitie om zo snel mogelijk volledig rookvrij te worden. 

Andere ziekenhuizen willen ook graag de sigaret verbannen, maar hebben nog geen concrete plannen om over te gaan. Bij het Máxima Medisch Centrum (MMC) gaat als enige ziekenhuis niets veranderen. “Wij doen er alles aan om roken zo veel mogelijk te ontmoedigen maar we vinden dat we mensen geen verbod op kunnen leggen”, laat een woordvoerder van het MMC desgevraagd weten.

Wordt het ziekenhuis bij jou in de buurt binnenkort volledig rookvrij? Klik op de ziekenhuisjes voor meer informatie.

Wachten op privacy instellingen...

Gynaecoloog Jacques Dirken van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een jaar bezig geweest om het ziekenhuis volledig rookvrij te krijgen. “Er komt heel wat bij kijken. Je moet draagvlak creëren”, vertelt hij. Daarom werd onder meer een enquête verspreid onder al het personeel. De medewerkers die roken hebben volgens Dirken wel moeite met het nieuwe beleid. 

Handhaven
“We realiseren ons goed dat stoppen met roken heel lastig is”, gaat Dirken verder. “Want het is een verslaving. Maar we vinden het onze taak om mensen te stimuleren om te stoppen.” Daarom is het Jeroen Bosch ook van plan om het nieuwe rookbeleid te gaan handhaven. "We gaan starten in januari en voor die tijd komt er een grote campagne en vertellen we mensen waar we mee bezig zijn. De eerste paar maanden is het misschien lastig, maar op een gegeven moment worden we steeds strenger. Daarna hebben we de beveiliging."

Grijs gebied
Hoe streng het ziekenhuis dan precies gaat zijn, is nog niet duidelijk. “Wat doe je bijvoorbeeld met de terminale patiënt die nog een laatste sigaret wil roken?”, zegt Dirken. “Of met ouders die net een kind hebben verloren en even een sigaret willen opsteken? Dat vinden we nog steeds een lastige groep. Over dat grijze gebied is het laatste woord ook nog niet gezegd.” 

Rust
De rokende patiënten en bezoekers zelf kijken nog even de kat uit de boom. "Ik weet niet of het goed is voor de patiënten", zegt een oude man in een rolstoel bij de rokersplek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. "Patiënten komen naar beneden om een sigaret te roken. Dan kom je toch een beetje tot rust, en je slaapt lekkerder", zegt hij. "En anders moet je zorgen dat je niet meer in het ziekenhuis komt, want dan kun je ook niet meer hier roken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!