Jongens die basisschool bekogelden met molotovcocktails krijgen werkstraf

3 augustus 2018 om 13:58
nl
De rechter in Den Bosch heeft vrijdag twee mannen en een jongen werkstraffen opgelegd, omdat ze november vorig jaar probeerden brand te stichten in een basisschool in Eersel. De hoogste straf was voor een 18-jarige Eindhovenaar: hij kreeg een werkstraf van 150 uur, waarvan honderd uur voorwaardelijk. Twee medeverdachten uit Eersel (17 en 18 jaar) werden een werkstraf van honderd uur opgelegd, waarvan vijftig uur voorwaardelijk.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

De verdachten waren die bewuste avond in de achtertuin van één van hen toen ze op het idee kwamen een molotovcocktail te maken. Ze liepen daarmee naar een basisschool in de buurt en gooiden de cocktail tegen de gevel van de school kapot. Daarna gingen ze terug naar huis om een nieuwe molotovcocktail te maken die voor ‘een grotere explosie’ zou moeten zorgen. 

Stenen gooien
Terug bij de school gooiden de verdachten eerst een ruit kapot met een steen, waarna één van hen de molotovcocktail richting de vernielde ruit gooide. De cocktail ging niet door de gesneuvelde ruit en doofde zonder brand te veroorzaken. Volgens de brandweer had er zeker brand kunnen ontstaan als de molotovcocktail wel in het klaslokaal was beland.

Volgens de rechter hebben de verdachten bewust samengewerkt. Het maakt dus niet uit dat slechts één van hen de molotovcocktails naar de school heeft gegooid. De rechter beschouwt de Eindhovenaar wel als één van de initiatiefnemers: het idee om de molotovcocktails te maken ging mede van hem uit en ook was hij degene die de cocktails maakte. 

De rechter legt de Eindhovenaar daarom een hogere werkstraf op dan de andere verdachten. Hij komt bovendien onder toezicht te staan van de jeugdreclassering, moet verplicht naar school en moet deelnemen aan een persoonlijkheidsonderzoek en meewerken aan een eventuele behandeling.

Overvallen
De 18-jarige verdachte uit Eersel heeft overigens meer op zijn kerfstok. Hij kreeg twaalf maanden jeugddetentie - waarvan zeven voorwaardelijk - opgelegd vanwege gewapende overvallen op een cafetaria en een supermarkt in zijn woonplaats.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.