'Onbegrijpelijk en onnozel', Partij voor de Dieren absoluut niet blij met sneeuwpret Best

BEST - “Sneeuw spuiten in het midden van de zomer, dat is gewoon een heel verkeerd signaal.” Marco van der Wel, Statenlid voor Partij voor de Dieren, vindt het onbegrijpelijk dat er bij een evenement in Best echte sneeuw vrijdag werd gespoten over het Dorpsplein. “Vanwege de droogte hebben we te maken met een watertekort, dan moet je spaarzaam zijn met water”, benadrukt hij.

Er gaat een aantal dingen mis, vindt het Statenlid. “We roepen iedereen op om bewust met water om te gaan. Dat geldt volgens mij ook voor de mensen in Best. Dan moet je een waterslurpend evenement niet toestaan. Bovendien kost het maken van de sneeuw ook nog eens veel energie. Dit is onnozel in een tijd waarin we de klimaatdoelstellingen moeten halen.”

Drankenproducent CoolBest wilde voor een verkoelende dag zorgen in Best - als knipoog naar hun eigen naam - door echte sneeuwvlokken naar beneden te laten vallen tijdens deze hete dag. Veel kinderen kwam naar het Dorpsplein in Best om in hun korte broek of bikini met de sneeuw te spelen.

Tekst gaat verder onder tweet.

'Zeventig mensen niet douchen'
Polar Europe, het bedrijf dat de sneeuw maakt voor het evenement van CoolBest, betwist overigens dat het hier gaat om veel water. “We gebruiken 11,5 kuub water voor dit evenement. Als vanavond zeventig mensen een keer niet douchen, hebben we dit terugverdiend”, legt Michiel de Ruiter van Polar Europe uit. “Bovendien komt de gesmolten sneeuw uiteindelijk gewoon terecht in het grondwater.”

En qua energie kost het maken van de sneeuw zo’n 27 liter diesel, laat hij weten. “Dat kan toch prima. Dit is een leuk en ludiek evenement, zo in de zomer. Bovendien is het ook nog eens eenmalig.” 

'Verkeerd signaal gemeente'
Maar wel één evenement te veel, vindt Van der Wel. “Ik misgun die kinderen echt die sneeuw niet, maar er zijn zo veel andere manieren om verkoeling te zoeken. De gemeente geeft een verkeerd signaal af, ook naar de kinderen, door hier een vergunning voor te verlenen.”

De gemeente Best laat weten dat CoolBest geen vergunning nodig had, maar slechts melding hoefde te maken van het evenement. “Die melding heeft het bedrijf gedaan. Die is gecheckt en getoetst en voldeed aan de eisen”, aldus een woordvoerder de gemeente Best.

 

Meer over dit onderwerp:
SNEEUW BEST HITTE ZOMER DROOGTE PARTIJ VOOR DE DIEREN
Deel dit artikel: