Na Syriërs en Eritreeërs, nu ook Belgen op zoek naar een beter leven?

6 augustus 2018 om 09:58
nl
Ken je het verhaal van die Belg die asiel aanvroeg in Nederland? Nee, dit is niet het begin van een Belgenmop. Een van onze zuiderburen vroeg dit weekend asiel aan in Nederland, omdat hij ‘ontevreden is over de Belgische regering.’
Profielfoto van van Kaathoven Rob
Geschreven door
van Kaathoven Rob

Een wijkagent uit Eindhoven stond  dit weekend raar te kijken toen hij in het aanmeldcentrum in Budel een bijzondere vluchteling zag staan. We kijken niet meer op van een Eritreër of Syriër die asiel aanvraagt, maar een Belg is uitzonderlijk.

tekst gaat verder onder instagrampost

Wachten op privacy instellingen...

Meningen op straat
Is dit het begin van een nieuwe immigratiegolf, of is het een enkele teleurgestelde Belg? We vragen het op straat aan de andere kant van de grens.

“Nee, dat geloof ik absoluut niet. Ik denk dat die man zelf een probleem heeft”, vertelt een man in het Belgische Arendonk.  “Het is heel gezellig wonen in België, de meeste mensen zullen dat beamen. Een vrouw verderop doet dat “Hier is het helemaal niet erg, hier is het heel goed. Heel goed!”

Toch klinken er ook andere geluiden op straat in Arendonk, voorafgaand aan een diepe zucht: “Goed is het niet hè.” De man heeft serieus overwogen om naar Nederland te vertrekken. “Ik ben ziek en de ziekteverzekering is voor mij te hoog in Nederland. Anders zou ik al een tijdje vertrokken zijn.”

Nederlanders in België
Overigens is het tegenovergestelde al jaren gaande. Over de Belgische grens wonen aardig wat Nederlanders. “Dat doen ze al jaren! In oud Turnhout bijvoorbeeld wonen er een hoop. Rijke Nederlanders kwamen hier naartoe om hun pensioen af te kopen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.