Video

Draai van de Kaai houdt vast aan koerswijziging: 'We moeten dit een kans geven'

6 augustus 2018 om 11:31
nl
Na het criterium van Boxmeer is het traditioneel de beurt aan Roosendaal. Daar start maandag de Draai van de Kaai. De organisatie begon vorig jaar aan een nieuwe opzet en wil daar ook aan vast blijven houden, ondanks het ontbreken van grote namen.
Profielfoto van Stan Hamacher
Geschreven door

Grote namen staan er niet op het affiche, althans niet bij de heren. Dat heeft te maken met de opzet van de Draai. De organisatie contracteert geen individuele spelers, zoals het criterium van Boxmeer dat bijvoorbeeld wel doet. Ze maakt afspraken met ploegen die vervolgens zelf voor de invulling daarvan zorgen. Dat is te zien aan de lijst met namen van de profs. "We hebben wel grote namen", grapt Van Peer. "Maar die zijn vooral lang qua letters in de naam."

Koerswijziging
De organisatie van de Draai besloot vorig jaar om het criterium een andere vorm te geven. Ze wilde spanning terug brengen voor de kijkers, door er een echte wedstrijd van te maken. "Wij willen dat er weer gekoerst gaat worden op de Kaai", vertelde voorzitter Sander van Peer destijds. "Op het moment dat je nu naar een criterium kijkt, wordt er wel gefietst maar is het geen wedstrijd."

Op die beslissing komt hij niet terug. Van Peer: "Die ambitie houden we gewoon vol." De Draai wil uiteindelijk ook een koers worden waarbij renners ook UCI-punten kunnen verdienen. Dat moet ook de grote namen weer terug naar Roosendaal brengen. Het huidige parcours is daarvoor te kort. "Volgend jaar komt er sowieso een nieuw parcours, door plannen van de gemeente. Dan gaan we hier opnieuw serieus naar kijken", aldus Van Peer.

Meer dan alleen mannen
De organisatie wil hierin groeien. Langzaam wil de Draai uitgroeien tot een evenement dat de Tom Dumoulins en Peter Sagans van deze wereld voor geen goud willen missen. Maar zegt de voorzitter: "Het is meer dan alleen een race voor de mannenprofs . Mensen komen hier voor het wielrennen. Daar hebben we genoeg van te bieden", aldus Van Peer.

Een heleboel wielergeweld, met als hoogtepunt de mannenprofs en natuurlijk het optreden van Marianne Vos. Zes verschillende koersen zetten de binnenstad op z'n kop. De duizenden bezoekers missen dan wellicht Tom Dumoulin, maar aan actie komen ze niets tekort.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.