'Dit is dierenleed!', vissers uit Eindhoven redden zelf vissen van de droogte

EINDHOVEN - Normaal gesproken is er water, maar nu stoft het. De plassen in Meerhoven zijn voor een groot gedeelte drooggevallen en de vissen en eenden sterven hierdoor massaal. Eindhovense vissers hebben daarom de handen ineen geslagen om de dieren te redden.

"Het was crisis dit weekend”, vertelt Anthony Verberkt, bestuurslid van de Eindhovense Hengelsportvereniging. “Door de lage waterstand en de blauwalg zit er weinig zuurstof meer in het water en dan gaan de vissen gewoon dood. Er zwommen vrijdag zoveel vissen op hun zijkant. Dat was voor ons reden genoeg om actie te ondernemen.”

Tankwagens
“Alleen in het weekend zijn de meeste instanties dicht”, vervolgt Verberkt. “Dus hebben we uiteindelijk zelf een bedrijf gebeld dat ons vrijdagnacht nog wilde helpen. Ze hebben water uit het kanaal in tankwagens hiernaartoe gebracht. Zo hebben de vissen het dit weekend toch nog overleeft.”


Arno Hendriks van de visclub ziet het allemaal met lede ogen aan. “Dit is normaal ons beste viswater. We zetten hier met alle visverenigingen vis uit. Er wordt hier normaal ook goed gevangen. Maar het geeft geen goed gevoel om het hier zo te zien."

Verberkt: “Dit kan gewoon niet. Dit is dierenleed en daar moet een oplossing voor komen. Het raakt ons zeer diep als we dit soort taferelen aantreffen aan de waterkant."

Illegaal
Terwijl de vissers de vissen proberen te redden, zijn er bedrijven die het nog erger maken. “Ik heb al een paar keer zien gebeuren dat ze hier met tankwagens illegaal water uithalen”, aldus een van de vissers. “Dat gebruiken ze waarschijnlijk dan voor de bouw of om planten water te geven. Ik heb er iets van gezegd. Ze zeiden alleen maar dat ze het toch ergens vandaan moeten halen." 


De vissers willen hulp van de gemeente bij het redden van de vissen. “Maandagmiddag hebben we een gesprek gehad en de gemeente heeft ons toegezegd te willen gaan helpen.” Desgevraagd laat de gemeente weten eerst toestemming aan het rijk te moeten gaan vragen. “Dat hebben we maandag meteen gedaan. Zodra we toestemming hebben, kunnen we het waterpeil in Meerhoven verhogen en de vissen een iets grotere kans op overleven geven”, aldus de gemeente. 

Meer over dit onderwerp:
MEERHOVEN VISSEN EINDHOVEN HITTE ZOMER DROOGTE
Deel dit artikel: