Bloed, zweet en tranen bij een bloedhete editie van de Hel van de Pin

WOUWSE PLANTAGE - Op de Wouwse Plantage werd dinsdag de 65e editie verreden van de Hel van de Pin. Het werd een bloedhete hel, met bloed, zweet en tranen. Het bijzondere aan de Hel van de Pin is dat er op gewone fietsen wordt gereden, dus zonder versnellingen. Ook clickpedalen en allerlei andere snufjes zoals een speciaal stuur zijn ten strengste verboden. Bij de Hel van de Pin wordt er gekoerst zoals 65-jaar geleden. Stampen op de pedalen en koersen maar.

Befaamd en berucht in het parcours van ‘De Hel’ is de Kolenbaan. Bij slecht weer moeten renners daar door de modder ploegen en bij droogweer hangt er een ondoordringbare wolk van stof en zand. Erwin van de Broek, tourdirecteur van De Hel, weet er alles van. “Stof, stof en nog eens stof. Als je in de kopgroep zit en de motor gaat voorop dan is het bij deze editie zandhappen. Je komt pikzwart over de finish, het was een echte hel vandaag.”

Sympathy for the Devil  
De jongsten gingen dinsdagmiddag al om één uur van start de daaropvolgende leeftijdscategorieën werden om het half uur weggeschoten. “Het was bloedheet”, zegt Erwin van de Broek. “En ook nog eens de Hel van de Pin, dan kan ik maar aan één lied denken en dat is Sympathy for the Devil van de Rolling Stones. Het was echt een hel dinsdag."

Drinken, drinken en nog eens drinken
Uiteraard had de koersleiding de nodige maatregelen genomen om te voorkomen dat deelnemers onderweg door de hitte zouden omvallen. “Het advies is drinken en nog eens drinken en op de route hebben we ook een soort douche staan.” Behalve dat de koersleiding maatregelen had genomen deden de ploegen er ook alles aan om de renners te verkoelen. Op het parcours kregen ze regelmatig een bidon met verkoelend water over zich heen van de vele verzorgers. 

Meer over dit onderwerp:
WOUWSE PLANTAGE HEL VAN DE PIN WIELRENNEN HITTE
Deel dit artikel: