Video

Voorlopig even niet fietsen door de bossen, mountainbikeroutes lijden nog steeds onder droogte

12 augustus 2018 om 11:00
nl
Fans van de mountainbikeroutes in Brabant moeten voorlopig even in de remmen. Veel parcoursen zijn door de wekenlange droogte slecht begaanbaar. Ondanks de buien van afgelopen week is het algemene advies om de routes zo veel mogelijk te mijden. “Het is gewoon niet verstandig om daar te rijden”, zegt Patrick Siliacus, voorzitter van stichting MTB Tracks Oosterhout.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Samen met een groep vrijwilligers verzorgt Patrick het onderhoud van de drie routes in Oosterhout. Die tracks hebben zo te lijden gehad onder de droogte dat ze afgelopen week zijn gesloten. 

Maanden dicht
“We hebben bordjes geplaatst, veel afzetlinten gebruikt en hout en takken op de baan gelegd”, gaat Siliacus verder. Ondanks de paar regenbuien van de laatste dagen blijven de routes zeker twee maanden dicht. Met goede reden: “Na één regenbui ziet het parcours er misschien redelijk uit, maar zodra er weer zon op staat is het weer één en al mul zand.”

En dat mulle zand is precies het probleem. Omdat er te weinig water in de bodem zit, rijden mountainbikers met hun wielen de route kapot. Er ontstaan gaten in het parcours en sommige sporters kiezen een alternatieve route als ze op een stuk met veel los zand stuiten. 

Loonse en Drunense Duinen
Ook de drukbezochte routes van de Loonse en Drunense Duinen hebben het zwaar te verduren. Half juli brak brand uit in het natuurgebied, waardoor een deel van de track niet meer begaanbaar was. Op andere delen van het parcours is het zand happen: er is zoveel los zand dat je er met de fiets bijna niet doorheen komt.

Ondanks de slechte omstandigheden wordt de route van Loonse en Drunense Duinen niet afgesloten. “Het is zo’n groot gebied, het is een illusie om te denken dat je dat kunt afsluiten”, legt boswachter Irma de Potter uit. “Bovendien kunnen we zo’n sluiting niet handhaven. Er zullen altijd mensen zijn die dan toch gaan rijden.”

Mountainbikers in Oosterhout en Drunen over de conditie van de paden:


Afwachten
Of er andere maatregelen worden genomen is nog niet bekend. “Misschien herstelt de route zich vanzelf en anders moeten wij straks op bepaalde plekken toch leem of matten gaan neerleggen. Het is even afwachten”, zegt De Potter. 

In tegenstelling tot de routes van Oosterhout moet je voor de tracks van Loonse en Drunense Duinen een vignet kopen bij Natuurmonumenten. Met dat geld wordt het parcours onderhouden. 

Miljoenen tochten
Per jaar worden volgens Routebureau Brabant 1,7 miljoen mountainbikeritten gemaakt in onze provincie. Al die kilometers worden onder meer door ongeveer 152.000 Brabanders afgelegd op 44 verschillende speciaal daarvoor aangelegde parcoursen. 

De routes van Oosterhout en de Loonse en Drunense Duinen vallen onder een aantal van de beste routes van Nederland en worden dagelijks door zeer veel mountainbikers van binnen en buiten de provincie bezocht. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.