35 Luchtballonnen blijven aan de grond bij luchtballonfestival in Grave

GRAVE - Wat een mooi feest moest worden met een spektakel van maar liefst 35 luchtballonnen boven Grave, ging vrijdagavond niet door. De luchtballonnen bleven aan de grond, omdat er te veel wind stond om veilig te kunnen varen. Dat klinkt wat tegenstrijdig maar te veel wind maakt het varen juist gevaarlijker.

Ervaren piloot Egbert Oordt legt uit: "De wind moet onder de tien knopen blijven anders kunnen wij niet veilig met de luchtballon varen. De wind neemt ons dan sneller mee dan wij willen en ook bij het landen kan het voor onveilige situaties zorgen." Egbert vaart al ruim dertig jaar. Het is een hobby voor hem. "Ik kom hier al zo lang als het festival bestaat, alleen de afgelopen twee jaar kon ik er niet bij zijn. Het is een soort reünie. Ik ken alle ballonvaarders hier."

Veiligheid
De ballonvaarder naast Egbert heeft een kleinere luchtballon. Zijn luchtballon mag wel gevuld worden. "Ik snap de keuze van de organisatie om de grote ballonnen aan de grond te houden. Veiligheid moet altijd voorop staan. Morgenavond krijgen wij allemaal een nieuwe kans".

Goede sfeer
Het zonnetje scheen heerlijk in Grave en de biertjes werden goed gedronken. Het was droog en de muziek klonk door de speakers. Misschien had de DJ een voorgevoel toen hij de Black Eyed Peas draaide met: I gotta feeling. De belangstelling voor het oplaten van de 35 luchtballonnen was erg groot. Honderden mensen hadden zich op en rondom de Jan van Cuijkdijk verzameld om niets te missen. Een mevrouw uit Cuijk heeft speciaal vrij genomen om er vanavond bij te kunnen zijn. "Ik wil dit niet missen hoor, ik vind het zelfs een beetje spannend." 

Toch liep de avond een beetje anders. Rond half acht riep de organisatie om dat de luchtballonnen aan de grond bleven. 

Morgen een nieuwe poging
Een collega-luchtballonvaarder tikt Egbert op de schouder en zegt: "Kom op, bier halen." De ballonnen en manden zijn zo goed als allemaal ingepakt. De crewleden van verschillende ballonnen lopen de tent in en kletsen nog wat na met een biertje. Morgenavond krijgen zij nog een kans om met hun luchtballon in Grave op te stijgen bij het luchtballonfestival.

Meer over dit onderwerp:
LUCHTBALLONS GRAVE FESTIVALS LUCHTBALLONFESTIVAL
Deel dit artikel: