'We zijn klaar voor het avontuur', scholieren zwemmen Elfstedentocht voor het goede doel

14 augustus 2018 om 16:39
nl
Ze zijn al vanaf de kerstvakantie bezig. Zelfs nu het zomervakantie is, komen ze er hun bed voor uit. Leerlingen van het ZuidWestHoek College in Ossendrecht zwemmen komend weekeinde de Friese Elfstedentocht samen met openwaterzwemmer Maarten van der Weijden uit Waspik. Met de actie halen ze geld op voor onderzoek naar het bestrijden van kanker.
Profielfoto van Birgit Verhoeven
Geschreven door
Birgit Verhoeven

In het zwembad van Rucphen trainen de leerlingen en leraren voor de allerlaatste keer. En dan zijn ze er helemaal klaar voor. “We hebben er heel veel zin in. We gaan het grootste avontuur aan wat we tot nu toe hebben meegemaakt, hier hebben we een half jaar voor getraind”, zegt docent François Coppens. 

Wachten op privacy instellingen...

Openwaterzwemmer Maarten van der Weijden riep mensen op om met hem mee te zwemmen voor het goede doel. Coppens wist meteen dat hij mee wilde doen. Hij kreeg ook 14 leerlingen en een paar docenten zo gek. “Ik vind het heel mooi dat het voor KWF is, en dat ik me daar voor in kan zetten”, zegt leerlinge Amber. 

Nog nooit gedaan

“Voor ons is dit echt uniek”, zegt Coppens. “We doen heel veel aan sport bij ons op school; voetbalcollege, mountainbiken, wielrennen. Maar zwemmen hadden we nog niet gedaan.”

Om goed beslagen ten ijs te komen, is de groep vroeg begonnen met trainen. “En dan is het bikkelen”, zegt Coppens. “Eerst ben je blij dat je 10 baantjes kunt zwemmen. Dat gaat steeds beter, en dan kun je er ineens 80.”

Wachten op privacy instellingen...

Ook voor de leerlingen was het af en toe zwaar. Zij trainenden één keer in de week, ’s ochtends om 7 uur, nog vóór hun lessen begonnen. “Ja dan was ik soms wel moe”, zegt leerlinge Hélène. “Maar zodra je in het water ligt, ben je wel gelijk wakker en heb je wel weer zin om aan de training te beginnen.” 

Opbrengst 

“Soms vroeg ik me we af waarom ik hier toch aan mee doe. Maar als je dan beloond wordt met het evenement zelf en nadenkt dat je het voor een goed doel doet, is het helemaal niet erg om mee te doen”, zegt Amber. De groep heeft inmiddels zo’n achtduizend euro opgehaald. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.