Jonge filmmakers maken speelfilm in 1 week: stressen, zweten en keihard werken

HELMOND - Acteur Justin van Dijk schat in dat hij over twintig jaar Hollywoodster is, Puck van Beek droomt van een carrière in de kleine artistieke films. Ambities genoeg, maar deze week moeten vijf groepen jonge filmmakers een ware vuurproef doorstaan. In één week maken ze een korte film. Maandag zijn ze begonnen, vrijdag moet de film af zijn. En dus is het zweten en stressen onder het dak van een oude Helmondse fabriek.

Het One Week Film Project is een initiatief van Nieuwe Filmers uit Den Bosch. De jonge filmmakers staan aan de start van hun carrière. Met dit project proberen ze nog meer voet aan de grond te krijgen in de filmwereld. Deze week strijden vijf teams tegen elkaar voor een prijs voor beste film, drie komen uit Brabant. 

Donker met een comedytwist
Justin is al vrij tevreden over de start van zijn carrière. Hij is een aantal keren in Amerika geweest en speelt in de Netflix-serie Druglords. "Daar ben ik echt heel blij mee. Tot nu toe gaat het goed, maar er moet nog heel wat gebeuren om het er nog beter uit te laten komen. Heel hard werken en dan zie ik wel waar het schip strandt."

Justin speelt in de film Hein. "Hein werkt in een fabriek en heeft niks van zijn leven gemaakt. Op een gegeven moment gaat hij het criminele circuit in en daar moet hij zien te overleven." Een wat donkere film dus, maar wel met een 'comedytwist'. "Het is ook wel heel grappig om naar te kijken."

Het scenario is onder anderen geschreven door Puck van Beek. Maandag zijn de jonge filmmakers pas begonnen met schrijven, om de film op vrijdag helemaal af te monteren. "Het is wel moeilijk, maar het uitgangspunt was er vrij snel en toen werd het makkelijker om situaties te verzinnen." Puck wil erg graag autonome films maken, met veel artistieke vrijheid. "Mijn ambitie ligt wel bij de kleinere arthouse-film."

Creativiteit delen
Peggy Havermans is de 'clapper' op de filmset. "Het is een hele serieuze taak, de scenes bijhouden was in het begin nog wel een dingetje, je moet continu kijken waar we zijn." Peggy is parttime cameravrouw. "Ik probeer met dit project mee te kijken en de scene-opbouw te begrijpen. Dat wil ik graag doorzetten in mijn eigen ambities."

Want makkelijk is het niet voor jonge filmmakers. "Je zit op een bepaald niveau en dan wil je graag leren van andere mensen om beter te worden. Betere camera's, betere apparatuur." De droom voor Peggy: documentaires. "Wie weet zit er iets in voor de toekomst."

De films die deze week worden gemaakt, worden beoordeeld door een filmvakjury. Op 8 september gaan de films in première in de Verkadefabriek in Den Bosch. 

 

 

 

Meer over dit onderwerp:
HELMOND FILMS ONE WEEK FILM