Video

Nieuw optrekje kopen? Landgoed Haarendael staat opnieuw te koop

15 augustus 2018 om 17:49
nl
Wonen op een groot landgoed, in een prachtig oud pand? Dat kan! Zorgaanbieder Cello zet het landgoed Haarendael opnieuw te koop. In eerste instantie werd het perceel aangeboden aan de gemeente, omdat dat volgens de wet moet. Die had geen plannen voor het pand en nu kan iedereen via de vrije sector bieden op het fraaie optrekje.
Profielfoto van Roxanne Hazenberg
Geschreven door

Maar wat koop je dan? Een groot en statig pand uit 1836 met een meterslange oprijlaan omringd door bomen, gelegen tussen Haaren en de N65. 

Van opleiding naar gevangenis
Haarendael is gebouwd als seminarie; een opleidingsinstituut voor geestelijken. In de Tweede Wereldoorlog werd het door de Duitsers gebruikt als gevangenis. Later kwam het pand in handen van zorginstelling Cello en kwamen er mensen met een beperking te wonen. 

Sinds zij ergens anders zijn ondergebracht, stond het een tijd lang te huur als anti-kraakwoning. Hierdoor woonden in het oude pand veel veertigers die in scheiding lagen. Voor hen was het ideaal, omdat het goedkoop wonen was en omdat de ruimte snel beschikbaar was. 

Bieden maar
Mensen die interesse hebben in het pand kunnen een zogenaamd bidbook (hierin staat alle relevante informatie over het landgoed) kopen en een bod uitbrengen. Het College Sanering Zorginstellingen zal uiteindelijk bepalen of de biedingen hoog genoeg zijn om te kunnen verkopen. Wat het landgoed zou moeten kosten, is niet bekend. Op 8 oktober gaat een notaris kijken naar de biedingen die zijn gedaan. 

Wachten op privacy instellingen...


Gedoe geweest
Er is al veel te doen geweest rondom het landgoed. Toen de zorginstelling Cello het pand wilde verkopen aan agrarisch ondernemer Wim Vugts, organiseerde de gemeente een geheime vergadering en kende ze onverwachts zogenoemd voorkeursrecht toe aan de grond waardoor de eigenaar die bij verkoop eerst aan de gemeente moet aanbieden. Vugts wilde Oost-Europese arbeiders huisvesten op het landgoed. Inmiddels lijkt de rust te zijn wedergekeerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!