Brabantsedag beeldt Brabantse dorpen uit, burgemeesters daarvan vergapen zich aan wagens

HEEZE - Groen en geel van jaloezie zagen ze niet. Ze zijn ook trots op hun eigen steden en dorpen. Maar een delegatie Brabantse burgemeesters was donderdagavond wel onder de indruk van de bouwwerkzaamheden op de Brabantsedag in Heeze. Thema dit jaar is Van Ravenstein tot Roosendaal. De wagenbouwers beelden Brabantse steden en dorpen uit. En de burgemeesters van die steden en dorpen kwamen een kijkje nemen.

Burgmeester Marjon de Hoon-Veelenturf van Baarle-Nassau heeft een biertje meegenomen voor de wagenbouwers. Ze kijkt bewonderend naar het enorme rad van fortuin met Belgische en Nederlandse vlaggetjes die de bouwers hebben gemaakt. "We zijn in de geschiedenis gedoken", zegt wagenbouwer Gabriël van Houtert. "Toen kwamen we erachter dat de indeling van Baarle-Nassau veel op toeval berustte."

'Helemaal fantastisch'
Burgemeester De Hoon-Veelenturf laat zich uitgebreid rondleiden op de bouwplaats, waar de zagen en boormachines gillen. "Het is helemaal fantastisch dat Baarle-Nassau gekozen is als één van de wagens. Je ziet dan de tekeningen, want je volgt het hele proces een beetje. En om het nu echt te zien, is heel mooi."


[video:2829401]

"Wat ik wel de kracht vind van het evenement is de enorme sociale cohesie die hieruit spreekt", zegt De Hoon-Veelenturf. "Hoe mensen dit met elkaar oppakken, van 9 tot 79 zijn mensen hier druk doende mee."

Ambities voor de toekomst
Niet alleen brachten de burgemeesters een bezoek aan de bouwplaatsen, ook kregen ze de toekomstplannen te zien voor de Brabantsedag. Zo wordt het woord 'optocht' verbannen en maakt die plaats voor 'theaterparade'. 

De organisatie wil de komende vijf jaar de nadruk nog meer leggen op de zondag en versnippering van de Brabantsedag over verschillende dagen voorkomen. Zo is de ambitie om sfeerpleinen rond de theaterparade te maken en hoopt de Brabantsedag gasten uit de hele Benelux te kunnen ontvangen. 

'Enorm onder de indruk'
Loco-burgemeester Peter Pennings van Vught legt het hoofd in de nek om de hele wagen te kunnen zien die de instelling Voorburg moet uitbeelden. "Ik ben nog meer onder de indruk als ik hoor hoeveel werk er nog moet gebeuren voor zondag voor de grote parade. Zeer indrukwekkend hoeveel mensen meedoen met de Brabantsedag."


[video:2829405]


De bouwers blijven kalm onder het hoge bezoek. "We ontvangen al zo vaak mensen", zegt bouwer Pascal Cocquyt. "Maar je bent het hele jaar intensief bezig met je eigen groep. Om ook positieve feedback van mensen te krijgen van buiten is echt wel heel lekker, dan weet je dat je op de goede weg bent." De parade van de Brabantsedag is op zondag 26 augustus.

Meer over dit onderwerp:
HEEZE BRABANTSEDAG CULTUUR