De worst is weer naar Clara gebracht, laat dat mooie weer maar komen tijdens Brabantsedag

SOMEREN - Taart, stroopwafels, schuimpjes, spekkies.. de zusters Clarissen in Someren werden vrijdagochtend goed verwend door het bestuur van de Brabantsedag in Heeze. Bestuurslid Frank van Lierop nam traditioneel ook een worst mee naar Someren, voor Clara. Alles om goed weer af te smeken voor zondag 26 augustus als de 61e editie van de Brabantsedag wordt georganiseerd.

Het was voor Van Lierop de eerste keer dat hij voor de organisatie van de Brabantsedag de zusters Clarissen mocht bezoeken. Hij is nieuw als bestuurslid van het populaire evenement in Heeze. "Maar Martine Leenders ging met me mee", vertelt hij. "Zij deed dit afsmeken van goed weer de voorafgaande jaren ook al. Ze kent deze mensen inmiddels persoonlijk. Ik ontmoette hen vrijdagochtend voor het eerst."

Een van de zusters die de worst in ontvangst nam, was zuster Michaëlla. "Bijna 97 en gezond van geest", vertelt Van Lierop. "Ik heb uitgebreid en leuk met haar gebabbeld. Ook over wat lokale zaken in Heeze en de mensen. Zuster Michaëlla is een zus van de bekende zuster Konings die in Heeze gewerkt en gewoond heeft."

Traditie: worst voor Clara om goed weer af te smeken. (Foto: Martine Leenders)

Voortschrijdend inzicht
Het symbolische brengen van de worst gebeurt ieder jaar opnieuw. "De worst wordt beschikbaar gesteld door slagerij Van Hooff. Die halen we altijd 's ochtends op. Om halfelf in dit geval, want we moesten het goede moment vinden in het dagritme van de zusters om daar op bezoek te komen", legt Van Lierop uit. "Dat was tijdens de koffie, om kwart voor elf."

Het afsmeken van goed weer tijdens de Brabantsedag ging niet alleen gepaard met worst voor Clara, maar ook met lekkernijen voor de zusters zelf. "Op basis van voortschrijdend inzicht is dit enkele jaren terug besloten", vertelt Van Lierop. En dus kwam hij aan met een 'hele leuke schaal' vol stroopwafels, flessen jus d'orange en andere vruchtensappen, wat schuimpjes en spekkies. "En ga zo maar door."

Dus niet alleen goed weer afsmeken bij Clara, maar ook bij de zusters zelf? Van Lierop lacht: "Ja, we doen er álles aan om onze relatie met de zusters goed te laten zijn. Maar dat gaat vanzelf hoor, want ze vinden het hartstikke leuk om ons te ontvangen en nemen hier de tijd voor. We hebben uitgebreid koffie gedronken en vlaai gegeten."

'Ze zijn goed op de hoogte'
De zusters zijn oprecht geïnteresseerd in de Brabantsedag. "Ze zijn ondanks dat ze al enkele jaren in Someren wonen goed op de hoogte van wat er speelt in Heeze", viel Van Lierop op. "Maar de Brabantsedag volgen ze via de tv. Ze vinden het hartstikke leuk om naar te kijken."

Traditie: worst voor Clara om goed weer af te smeken. (Foto: Martine Leenders)

LEES OOK: Marianne Vos wordt ambassadeur Brabantsedag: 'We hebben een identiteit om trots op te zijn'