Eindhoven is een rijksmonument verder: gebouw van Technische Universiteit krijgt nieuwe status

EINDHOVEN - Op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven is voortaan een rijksmonument te vinden. De voormalige W-Hal, het huidige MetaForum, krijgt deze status maandag, zo laat de universiteit weten. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap komt er speciaal voor naar Eindhoven.

Volgens de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is het gebouw ‘een toonbeeld van de ontwikkeling van het hoger onderwijs in de periode van de wederopbouw (1940-1965) waarin het aantal studenten flink toenam’. 

Als bijzonderheden aan het gebouw worden onder meer de innovatieve constructiewijze, het dak met het kenmerkende dambordpatroon en de originele kleurstelling genoemd. In 2011 en 2012 werd de W-Hal gerenoveerd. Toen werd gekozen voor MetaForum als nieuwe naam voor het gebouw. De naam die de voormalige W-Hal deelt met de nieuwbouw van de faculteit Wiskunde en Informatica erboven.

Eerder dit jaar Evoluon
Jo van Ham van het College van Bestuur van de TU/e is blij met de erkenning. “De renovatie van de W-Hal markeert een omslag in ons denken over de cultuurhistorische waarde van ons vastgoed. Sindsdien is dat een vast uitgangspunt in ons huisvestingsbeleid.” 

Het MetaForum is het eerste gebouw van de TU/e dat deze status krijgt. Eindhoven telt in totaal 150 rijksmonumenten. Eerder dit jaar kreeg het Evoluon de status nog.