Bladel wil weer uitbreiding veehouderijen toestaan

22 augustus 2018 om 12:24
nl
Burgemeester en wethouders van Bladel willen de veeboeren in hun gemeente weer meer armslag geven. Het college stelt voor om veestapels weer te laten groeien mits het milieu en de volksgezondheid er op vooruit gaan.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Daar ging een lange en felle politieke strijd aan vooraf. Bladel kwam vorig jaar landelijk in het nieuws toen wethouder Joan Veldhuizen van Pro5 opstapte. Ze wilde niet langer verantwoordelijk zijn voor de uitbreiding van de veestapel. Eén van haar uitspraken was toen: “Opkomen voor gezondheid is allang geen linkse hobby meer.”

Politieke crisis
Er ontstond een politieke crisis in Bladel op het moment dat er provinciebreed een discussie op gang kwam over de rol van de veehouderij. Het provinciebestuur nam rond die tijd strenge maatregelen om milieu en gezondheid te beschermen en daardoor kwam de stap van Velhuizen landelijk onder een vergrootglas.  

Inmiddels zit er een nieuw bestuur in Bladel en dat wil de uitbreiding verruimen want stilstand is voor een boer achteruitgang, aldus het college.

Stikstof
Daarom mogen veehouderijen van het Bladelse college uitbreiden, maar wel onder strikte voorwaarden. In het collegevoorstel staat daarover onder meer: “Dat betekent concreet dat de uitstoot van endotoxine, fijnstof, geur en ammoniak moet dalen. De gezondheidskundige advieswaarden van de Gezondheidsraad en de GGD mogen nooit overschreden worden. Daarnaast mogen er geen nieuwe overbelaste situaties ontstaan. Situaties waar al sprake is van een overbelasting mogen niet verder overbelast geraken.”

Mestverwerking
Ook mestverwerking is weer toegestaan als de raad het voorstel goedkeurt. Maar de mest mag niet van verder dan 20 kilometer van de verwerkingslocatie komen en de verwerkte mestcapaciteit mag in de mestverwerkingsbedrijven nooit groter zijn dan de hoeveelheid mest die in de hele gemeente wordt geproduceerd per jaar. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!