Scholieren zwemmen ruim 11.000 euro bij elkaar voor kankeronderzoek: 'En we gaan gewoon door'

OSSENDRECHT - Niet alleen Maarten van der Weijden zette zich in om geld op te halen voor kankeronderzoek. Ook leerlingen van het ZuidWestHoek College in Ossendrecht droegen een steentje bij. Veertien jongeren die meezwommen voor het goede doel, werden woensdag door hun school in het zonnetje gezet.

De scholieren zouden in alle elf Friese steden, vijfhonderd meter met Van der Weijden meezwemmen. Door de poepbacterie in het Friese water mocht dat niet meer. Toch gingen ze naar Appelscha om de kilometers in een zwembad af te leggen. Uiteindelijk zwommen ze de geplande 5,5 kilometer. 

Luid applaus
Woensdagmorgen om halftwaalf stroomde het sportveld van het ZuidWestHoek College vol met leerlingen en trotse ouders. Onder luid applaus en knallende muziek, werden de veertien leerlingen en drie leraren die de estafette zwommen, verwelkomd op het podium. De scholieren zaten daar niet meteen op de wachten.

"Eerst dacht ik even, moeten we dit echt doen? Maar als je er staat is het wel echt heel leuk om te vieren dat iedereen het gehaald heeft", lacht Nikki Vermeule uit 4 mavo. Cijfer voor cijfer onthulde de groep het opgehaalde bedrag: 11.209,84 euro. 

De tekst gaat door onder video


LEES OOK:
Niet meezwemmen met Maarten van der Weijden? Dan maar een estafette in het zwembad

Mooiste moment
De erkenning was leuk, maar dat was niet waar de scholieren het voor deden. "Voor mij was het mooiste moment dat we Maarten ook hebben zien zwemmen. Het was heel bijzonder om te zien hoe zwaar hij het had. Als je ons vergelijkt met hem, dan staat dat niet in verhouding met elkaar. Heel bijzonder", vertelt Amber Laurijssen. 

De groep bestond uit scholieren van verschillende richtingen en niveaus, maar daar was niets van te merken. Vooral het groepsgevoel maakte indruk op Nevhil Harren. "De laatste honderd meter deden we samen en dat was heel bijzonder. We hebben het allemaal gedaan en we gaan gewoon door."