180 jaar oud familiecafé in Breda gaat mee met de tijd door... niet hip te worden

24 augustus 2018 om 06:57
nl
Café De Beyerd in Breda bestaat al 180 jaar en is in al die tijd in handen van dezelfde familie gebleven. Piet de Jongh begon in 1838 met zijn café, dat nu dus nog steeds door zijn nazaten gerund wordt. Sjors de Jongh is inmiddels van de zevende generatie die achter de tap staat. Behalve het schenken van bier, wordt er ook nog steeds eigen bier gebrouwen. Het café is in de loop der jaren wel met de tijd meegegaan, maar vooral door niet teveel te veranderen.
Profielfoto van Paul Post
Geschreven door
Paul Post

Toch lijkt op sommige momenten de tijd stilgestaan te hebben. Zoals bij de biljarttafel, waar drie mannen op leeftijd iedere donderdagmiddag onverstoord aan het driebanden zijn. Piet van Ginneken komt al 57 jaar in het café en hield er onder meer zijn trouwreceptie. 

Zijn wie je bent
"Eerst had je hier Liesbeth en Albert en van daaruit ging het over naar Piet en Els en toen kwamen Orson en Mikel en nu weer hun kinderen. Die heb ik allemaal meegemaakt. En allemaal hebben ze ervoor gezorgd dat het een café is waar je kan zijn wie je bent. In de loop der jaren is er hier wel wat veranderd, maar vooral heel veel hetzelfde gebleven."

Dat erkent Mikel de Jongh, die nu samen met zijn broer Orson eigenaar is van het café. "We zouden wel gek zijn om van De Beyerd een hippe tent te willen maken. Daar zouden onze klanten ook niet blij mee zijn en dan zou ik mijn hart niet volgen. Als je hier over tien jaar binnenloopt dan zal het enige verschil zijn dat ik dan tien jaar ouder ben geworden."

Achter-, achter-, achter-, achterkleinzoon
En de kans is groot dat dan zoon Sjors de scepter zwaait in De Beyerd. Met zijn broer Robin die zich toelegt op het ontwikkelen van zelfgebrouwen biertjes voor het familiecafé. Sjors kijkt er, als achter-, achter-, achter-, achterkleinzoon van oprichter Piet naar uit om de familietraditie voort te zetten.

"Ik wil dit café natuurlijk in ere houden, maar wel door hier en daar wat kleine veranderingen toe te passen. Maar zeker niet met de botte bijl en de sfeer moet hetzelfde blijven. Dat is het belangrijkst."

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!