Stukje van een oud Van Gogh-pand kopen? Vanaf vandaag kan het

DEN BOSCH - Schilder Vincent van Gogh heeft op verschillende plekken in Brabant zijn creatieve stempel gedrukt. Vanaf nu is het mogelijk om eigenaar te worden van een stukje van het geboortehuis in Zundert of de huizen in Etten-Leur en Nuenen waar de schilder heeft gewoond. De provincie kondigde aan 2,5 miljoen euro te investeren.

Van Gogh Brabant start met de uitgifte van vastgoedcertificaten waarmee de koper (voor een deel) eigenaar kan worden van een van de panden waar de schilder woonde en werkte. Ook het provinciebestuur heeft wel oren naar de panden en stelt aan Provinciale Staten voor 2,5 miljoen euro te investeren. 

Voorwaarde voor de investering is wel dat Van Gogh Brabant zelf eerst 1 miljoen aan certificaten aan het bedrijfsleven heeft verkocht. Inmiddels hebben Eindhoven Airport, DELA, Trifaire en Simac aangekondigd certificaten aan te kopen. De aangekochte locaties worden gekocht en ontwikkeld tot Van Gogh Heritage Centres. Behalve de 2,5 miljoen geeft de provincie ook nog een lening van 7 miljoen euro. 

Meer toeristen
Met de opbrengst van de vastgoedcertificaten wil Van Gogh Brabant ervoor zorgen dat de belangrijkste locaties uit het leven van Van Gogh behouden blijven en ook in de toekomst nog te bezoeken zijn. Daarmee probeert Van Gogh Brabant meer toeristen naar Brabant te lokken. 

“Daarnaast hebben we een nog grotere plicht om onze jeugd te vertellen over het belang Van Gogh voor de Europese cultuurgeschiedenis en zijn betekenis voor onze identiteit”, zegt Bert van der Els, voorzitter Van Gogh Brabant.

Brabant heeft in totaal 39 Van Gogh Monumenten aangewezen en aankoop is een van de mogelijkheden om het erfgoed te beschermen. De provincie hoopt dat het aantal bezoekers dat voor de schilder naar Brabant komt in 2025 is gestegen tot een half miljoen per jaar.