Laatste loodjes voor de Brabantsedag: 'We begaan straks 200 moorden!'

HEEZE - "We hebben niet genoeg bloed!", klinkt het door de tent van Vriendenkring De Laarstukken. Daar lijken de bouwers in een chaos door elkaar te lopen, maar schijn bedriegt. Volgens ontwerper Frank Maas weet iedereen precies waar hij of zij mee bezig is. "Soms denk ik: Komt het goed? Of komt het niet goed? Maar het komt goed." De bouwers van de Brabantsedag in Heeze hebben nog maar twee dagen voor de theaterparade zondag.

Het thema dit jaar is Van Ravenstein tot Roosendaal. Elke bouwgroep beeldt een Brabantse stad of dorp uit. De Laarstukken heeft gekozen voor de bloederige moordverhalen van Raamsdonk. "Vroeger trokken daar de muzikanten door de straten en zongen ze over de meest vreselijke moordverhalen", zegt Maas. En dus zijn alle moordvoorwerpen met bloed (rode verf) doordrenkt. "We begaan straks 200 moorden". 

'Wagen is nu 1 geheel'
De honderden bouwers onder de blauwe bouwtentjes door heel Heeze hebben het erg druk om de wagen in orde te maken de komende twee dagen. Maar stress hebben ze niet. Sterker nog: Ze genieten er juist van. "Je ziet vooral de afgelopen weken dat de wagen nu steeds meer 1 geheel wordt", zegt bouwer Frank Balazs. "Dat geeft moed en enthousiasme om door te gaan."

Een verbeten concurrentiestrijd tussen de bouwers is tijdens de laatste dagen in geen velden of wegen te bekennen. "Er is juist steeds meer waardering",  zegt ontwerper Frank Maas. "Op zondagochtend staat iedereen naar elkaars wagens te kijken. En dan gaan de duimen weer omhoog. Dat vind ik zo'n mooi moment. Nog mooier dan de parade zelf."

Veel veranderingen
Het publiek krijgt zondag een andere Brabantsedag te zien. Het culturele programma voorafgaand aan de parade is geschrapt. Alles is nu op zondag te beleven op vijf extra pleinen. Dat is wel een uitdaging voor de afdeling faciliteiten. "Mensen concentreerden zich voorheen op de parade. Nu zijn ze overal te vinden. Dat is wel moeilijk", zegt Patrick Vorstenbosch, die verantwoordelijk is voor alle facilitaire zaken.

En oh wee degene die de Brabantsedag nu nog 'optocht' noemt. "Die heeft een groot probleem",  grijnst Frank Ikink van de Brabantsedag. "We hebben zelfs zo'n hotelbelletje. Als iemand optocht zegt, wordt er op het belletje geslagen en moet je een euro doneren",  zegt hij gekscherend. "Maar de Brabantsedag is 1 groot theaterstuk met 16 decors. Dan is theaterparade een terechte benaming."


Meer over dit onderwerp:
HEEZE BRABANTSEDAG DE LAARSTUKKEN