Zoeken naar illegale vissers, drugsafval en wildcrossers: we gingen op patrouille in de Biesbosch

WERKENDAM - De Biesbosch is vaak het toneel van recreanten. Maar niet iedereen houdt zich in het gebied aan de regels. Daarom gaat de Omgevingsdienst op zoek naar overtreders. Omroep Brabant mocht een avond mee op patrouille.

De actie op vrijdagavond wordt georganiseerd door Samen Sterk in Brabant (SSiB). Die club zorgt ervoor dat verschillende partners samenwerkingen aangaan en organiseert daarnaast handhavingsacties. Zo zijn de politie, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en Sportvisserij Zuid-West Nederland bij de actie betrokken. 

19:00 - Briefing
De avond start met een korte briefing, geleid door Stefan Schellekens. Hij vertelt hoe de avond eruit moet komen te zien. Twee boten en twee auto's gaan op pad. Er wordt voornamelijk gelet op stroperij, drugsafval en wildcrossers. De rest is bijvangst.

"Hoe zorgen we ervoor dat we niet dezelfde vissers controleren?", vraagt een van de mannen zich af. "Hebben we niet ergens spuitbussen, dan kunnen we een streepje zetten", grapt een van de anderen.

19:32 - Teleurgesteld
We zijn welkom in de auto van Stefan Schellekens van SSiB en Ed Stoelman van Sportvisserij. Samen rijden we door het gebied, langs verschillende plekken waarvan bekend is dat er gevist wordt. We rijden een parkeerterrein op. "Nope", zegt Ed, lichtelijk teleurgesteld vanachter het stuur.

De Biesbosch is een groot gebied. Vanaf het water en de kant wordt gezocht naar mogelijke overtreders. Bij een soortgelijke actie in juli werden er zeven overtreders aan de haak geslagen.

20:16 - Eerste keer
We vinden de eerste vissers bij een haven aan de rand van de Biesbosch. Een man vist in zijn tas naar zijn papieren. Die zijn netjes in orde. "Komt u hier vaker?", vraagt Stefan. "Dit is mijn eerste keer hier", antwoordt de man. Stefan stelt deze vraag regelmatig deze avond. Hij vraagt mensen vervolgens of ze op deze plek ooit twijfelachtige situaties spotten. Hier is dat niet het geval.

Samen Sterk in Brabant is een team van zeven personen. Door de hele provincie coördineren zij dit soort acties. Eerder liep het contact tussen verschillende organisaties een beetje stroef. Nu lijkt dat beter te gaan. "Iedereen heeft andere belangen", legt Stefan uit. "Wij proberen iedereen tevreden en in contact met elkaar te houden."

20:42 - 149 euro
Twee oudere heren zitten in campingstoelen aan het water. "Heeft u iets waar uw naam op staat?", vraagt Ed hen. Een van de heren heeft zijn zaken goed op orde. De andere heeft geen papieren bij zich. "Mijn vispas ligt thuis", verontschuldigt hij zich. Ed legt hem uit dat hij 'helaas' toch een bekeuring van 149 euro moet geven. "Maar als u binnen drie dagen een kopie van uw vispas opstuurt, dan hoeft u die niet te betalen", zegt hij.

"U komt vaker op deze stek?", vraagt Stefan de ander. "Ja, ik kom hier meer", luidt het antwoord. Stefan: "Merkt u weleens iets van overlast hier?" "Je merkt weleens dat er jongelui hier zitten en je ziet sporen van vuur dat gestookt wordt, hè?", antwoordt de man. "Ze maken weleens lawaai, als visser zijnde vind je dat niet leuk."

De tekst gaat door onder de video.

 

21:01 - Niet welkom
Grote vissen zijn er nog niet gevangen door alle teams. "We kwamen mensen met honden tegen, maar die zaten allemaal netjes aan de lijn", staat er in een appje dat Stefan van de anderen ontvangt. Ook bij ons is het allemaal nog vrij rustig. Twee mannen vissen samen in een poel. Allebei hebben ze de juiste papieren bij zich, dus alles lijkt in orde. "Heeft u van tevoren gecheckt of u hier mag vissen?", vraagt Stefan een man met een pet. 

De meeste wateren in de Biesbosch zijn toegankelijk voor iedereen met een vispas. Maar andere wateren vallen onder het beheer van visverenigingen die zelf kunnen bepalen wie er wel of niet welkom zijn. Dat blijkt hier het geval, volgens de VisPlanner-app. Met die app kunnen vissers kijken waar ze wel of niet mogen hengelen. Aan de andere kant mogen de mannen wel vissen, want dat is federatief water - en dus voor iedereen toegankelijk. De twee heren pakken hun spullen in en mogen ook nog een boete in hun zak steken. 

22:00 - Weg van de bewoonde wereld
Het is inmiddels donker. We arriveren bij het einde van een weg waar meerdere auto's staan. Voor het eerst wordt duidelijk waarom we stevige schoenen aan hebben. Het is een stuk lopen naar het water. Bovenaan de berg blijven we stilstaan. Vanuit hier hebben Stefan en Ed goed zicht op de vissers beneden. Ze houden de mensen in de gaten en tellen de hengels die ze zien. "Stopt hij daar nu een vis weg?", vraagt Stefan zich af. "Volgens mij heeft diegene die zit, de vis", stelt Ed.

Eenmaal beneden blijkt alles in orde te zijn. We lopen verder. Een hek over. Langs een struik. strompelend over een boomstronk. Bij de lichten van twee zaklampen manoeuvreren we ons door het struikgewas. Alles om ons heen wordt angstaanjagend stil. De bewoonde wereld is hier een heel eind vandaan. 

"Daarom hebben wij ook wapenstokken en pepperspray", legt Stefan uit. Hij is buitengewoon opsporingsambtenaar, dus geen politieman. "Als we hier moeten wachten op hulp van politie, kan dat natuurlijk even duren. Dus we moeten onszelf wel een beetje kunnen beschermen." We vinden hier verder niets.

23:39 - Vol paling
Geen drugsafval. De enige motorcrosser die de mannen horen, blijkt de kapotte uitlaat van de eigen auto te zijn. Het is niet altijd zo. "Ik heb meegemaakt dat er stropers illegaal op paling aan het vissen waren. Die hadden ze verstopt in een prullenbak aan de weg. Dat ding zat helemaal vol met paling", vertelt Stefan. Of de keer dat hij dacht dat iemand gewoon lekker koffie zat te drinken. "Had hij gewoon die paling in zijn thermoskan!"

Even verderop zitten enkele Polen te vissen. Een van hen treedt op als tolk. Alles blijkt ook hier in orde. "Mogen we wel drinken?", vraagt de man zich af. "Als jullie dan maar blijven slapen en niet gaan rijden", luidt het antwoord. Terwijl we teruglopen naar de auto vertelt Ed dat een van hen een politieagent uit Polen was, de andere was een collega die in Polen ook controleert op illegale visserij.

23:47 - Groot genoeg
Twee mannen zitten gezellig samen te vissen. Ze hebben zelfs al een snoekbaars gevangen. Daarvan mag iedere visser er maximaal twee van mee naar huis nemen, mits hij groot genoeg is. De vis wordt uit de kofferbak gehaald en gecontroleerd. "Hij moet meer dan 42 centimeter zijn", legt Stefan uit. "Op het oog zie ik al dat deze groot genoeg is. Als we het niet vertrouwen, dan meten we hem op."

De tekst gaat door onder de video.


In de verte begint het te bliksemen. Het is een rustige avond geweest zonder al te veel overtredingen. Ook de andere teams hebben geen grote vangst gedaan. Het wordt tijd om terug te keren naar de verzamellocatie. 

23:58 - Huiswaarts
Nog een sanitaire stop en misschien een plakje cake. Vervolgens gaan alle teams richting huis. Het doel van de avond was zorgen voor een veilige Biesbosch voor recreanten en het beschermen van de natuur. Daar lijkt het SSiB vrijdagavond in geslaagd. Stefan verontschuldigt zich nog voor de rustige avond. De hele Biesbosch is gezien en daarmee houden wij het ook voor gezien.

 

De oogst
Uiteindelijk zijn deze avond vijftien vissers gecontroleerd. Daarvan kregen er twee een proces-verbaal voor het niet hebben van een schriftelijke toestemming. Daarnaast werden er twee waarschuwingen uitgedeeld. Ook kregen zes mensen een waarschuwing voor wildkamperen en twee anderen voor loslopende honden.