Video

Brabantsedag vindt beschuldiging van racisme onterecht: 'Wagen wordt verkeerd uitgelegd'

28 augustus 2018 om 23:34
nl
Er is lichte beroering ontstaan over een van de wagens die meedeed aan de Brabantsedag afgelopen zondag. Een wagen over het werk van de missionarissen uit Boxtel in Afrika werd op Twitter en de website Doorbraak.eu 'racistisch' genoemd. Een vrouw uit Rotterdam sprak op Facebook over een 'slavenschip'. Volgens de organisatie van de Brabantsedag is die beschuldiging 'feitelijk onjuist'.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

"Vooropgesteld: we distantiëren ons van iedere vorm van discriminatie. Dat staat ook in onze statuten. We hebben duidelijke richtlijnen voor deelnemers aan de Brabantsedag", zegt Harald van Schie. 

Het bestuurslid van de Brabantsedag baalt van de commotie die is ontstaan over een onderdeel van de theaterparade. Dat ging over een wagen die het werk van missionarissen uit Boxtel onder de aandacht bracht.

Wachten op privacy instellingen...

 

Feitelijk onjuist
Op Facebook klaagde een vrouw uit Rotterdam over 'het slavenschip' dat in Heeze werd uitgebeeld. "Tientallen witte vrijwilligers hadden zich helemaal zwart geverfd en verkleed als Afrikanen, om tijdens de optocht met speren te zwaaien en 'oeleboele' te roepen", schrijft de website Doorbraak.eu.

"Het ging niet om een slavenschip. De wagen verbeeldde de kerk als schip, op een golf van bijbels, onderweg naar andere volken", verduidelijkt Van Schie. 

Hij betreurt het dat de wagen nu verkeerd wordt uitgelegd met alle onnodige reuring tot gevolg. "Op de dag zelf is er geen enkel misverstand over dit thema geweest. Alle bezoekers van de Brabantsedag hebben vooraf een folder gekregen met tekst en uitleg over iedere wagen."

Gissen
Van Schie vindt dat de hele discussie uit zijn verband is gerukt. "Mensen gaan op afstand gissen en vullen zelf in wat ze denken te zien. Het blijft allemaal feitelijk onjuist. Daarbij wil ik het graag laten."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.