Ontvoering baby Hannah: 18 maanden cel geëist tegen biologische ouders

7 september 2018 om 13:30
nl
De biologische ouders van de eerder dit jaar ontvoerde baby Hannah moeten als het aan justitie ligt anderhalf jaar de cel in. Rowan S. en Kim de L. stonden vrijdag voor de rechter in Den Bosch en erkennen het meenemen van de baby gepland te hebben.
Geschreven door

Rowan S. en Kim de L. worden verdacht van onttrekking van het kind aan het gezag. De man wordt ook verdacht van mishandeling van de pleegmoeder. Dat zou allemaal zijn gebeurd in februari op een parkeerplaats bij een supermarkt in Eersel. Daar pakten de biologische ouders Hannah af van haar pleegmoeder. Ze werden 's avonds op een vakantiepark in Duitsland gevonden.

Tegenstrijdige verklaringen
Kim de L. zegt door Rowan S. te zijn misleid in de periode voorafgaand aan de ontvoering. Justitie zegt daarentegen dat De L. slim genoeg is om niet zomaar in de leugens te tuinen, zoals zij beweert. 

Op zijn beurt beweert vader Rowan dat het idee voor de ontvoering van Kim kwam. Zij heeft alles opgezocht en gepland. "Ik had geen contact met de pleegouders en niet met Hannah." 

'Samen uit, samen thuis'
Volgens de officier van justitie hebben beide verdachten alleen aan zichzelf gedacht. Hun kind is eerder fors mishandeld, waar deze ouders nog van worden verdacht. Hannah stond daarom onder toezicht. Het welzijn van het kind heeft voor de verdachten nooit voorop gestaan. 

Volgens de aanklager hebben beide ouders een flink aandeel in het plannen van de ontvoering van Hannah. Uit berichtjes op de telefoon is op te maken dat ze vlak na de plaatsing van Hannah (in december) al bezig waren met plannen. Daarom eist hij voor beide verdachten dezelfde eis. Een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan zes voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar. "Samen uit, samen thuis", aldus de officier van justitie. 

Schadevergoeding
Stichting Jeugdbescherming Brabant (SJB) heeft een verzoek tot schadevergoeding ingediend. In het door de rechter toegekende spreekrecht, zegt de SJB namens Hannah dat het kind 'erkenning moet krijgen voor het leed dat haar is aangedaan. Ze is weggerukt uit de voor haar meest vertrouwde omgeving en bij de door haar meest vertrouwde personen'. Het Openbaar Ministerie gaat daarin mee en vindt een schadevergoeding van 1500 euro op zijn plaats. 

'Gewoon ouders'
Volgens de advocaat van Rowan, Jan-Hein Kuijpers, is de hele zaak samen te vatten in een uitspraak van Rowan: 'We zijn gewoon twee jonge ouders die hun kindje terug willen'. Dat de verdachten elkaar over en weer de schuld geven, doet daar volgens hem niets aan af. 

De strafpleiter wijst op de enorme aandacht in de media voor de ontvoering. "Er staan hier in de rechtszaal nu vijf cameraploegen. Rowan is met naam en toenaam te vinden op internet. De eis is belachelijk. Er is geen sprake van criminele intenties. De media-aandacht zou tot strafvermindering moeten leiden." 

Spijt
Kuijpers: "Rowan zit al zeven maanden vast. Opgelegde straffen in soortgelijke zaken zijn veel lager. Laat mijn cliënt nu vrij, hij zit lang genoeg. Leg een straf op die overeenkomt met het voorarrest plus een stukje voorwaardelijke straf. Dat is nodig om daar voorwaarden aan te kunnen hangen. Zoals de behandeling van Rowan. Mijn cliënt heeft niet vooraan gestaan toen de hersencellen werden uitgedeeld."  

Rowan krijgt het laatste woord in zijn zaak. Hij zegt nogmaals dat hij heel veel spijt heeft hoe de dingen zijn gelopen.

Benieuwd naar de achtergrond van de zaak? Hier kun je alles nog even op je gemak teruglezen

Liveblog:
Omroep Brabant hield ook een liveblog bij, zie hieronder. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.