Video

Elektrisch afval inzamelen voor een leuk schoolreisje, basisscholen starten een 'E-Waste Race'

10 september 2018 om 16:47
nl
Tien scholen in de regio Helmond, Deurne en Asten doen mee aan de E-Waste Race. Ze zamelen elektrisch afval in voor punten en hopen zo een schoolreisje te winnen. Op basisschool De Goede Herder in Helmond worden daarom sinds maandag plannen gesmeed.
Profielfoto van Hannelore Struijs
Geschreven door

Ze maken een video op YouTube, zetten berichten op Facebook en Instagram, maar maken evengoed ouderwetse papieren posters om op te hangen. De leerlingen van groep 8 van De Goede Herder hopen zo hun stadsgenoten te prikkelen om elektrische apparaten in te leveren. Via een website kunnen apparaten aangemeld worden zodat de leerlingen ze op kunnen halen.

Wachten op privacy instellingen...

Tien scholen doen mee en na vier weken moet duidelijk zijn wie het meeste afval heeft verzameld en dus een schoolreisje wint. Daarnaast leren de leerlingen waarom het belangrijk is om te recyclen. Leerling Mike legt uit: "Het blijft anders liggen in de natuur omdat mensen het daar wegstoppen."

Ook leerden de kinderen dat er in elektrische apparaten ruim zestig grondstoffen zitten die gerecycled kunnen worden. Bijvoorbeeld goud, zilver en chroom. Leerling Julian: "Er zitten allemaal stoffen in en die raken ook weer een keer op. Het is goed als dat opnieuw gebruikt kan worden."

Recyclen is goed voor het milieu maar als je het de leerlingen vraagt, is dat niet de reden waarom ze zo fanatiek meedoen: "Nou, we doen het eigenlijk vooral omdat we het schoolreisje willen winnen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.